Presedintele american George W. Bush intentioneaza sa atace Iranul lunile urmatoare, inainte de finalul mandatului sau, care se termina in ianuarie 2009, scrie publicatia Ierusalem Post, citand un inalt oficial israelian.Casa Alba a negat informatia, afirmand ca, desi optiunea militara nu e exclusa, prefera sa rezolve chestiunea iraniana prin mijloace diplomatice.

Potrivit Radioului Armatei israeliene, oficialul de la Ierusalim a preluat informatia de la un membru important al echipei prezidentiale americane, in timpul vizitei efectuate, saptamana trecuta, in Orientul Mijlociu. Conform acestuia, atat presedintele Bush, cat si vicepresedintele Dick Cheney sunt de parere ca trebuie recurs la varianta militara.

Totusi, oficialul a precizat ca "ezitarile secretarului american al apararii, Robert Gates, si ale secretarului de stat, Condoleezza Rice" impiedica in acest moment Administratia de la Washington sa ia decizia atacarii republicii islamice.

Oficialii americani par insa tot mai aproape sa atace Iranul mai ales ca SUA considera ca organizatia Hezbollah, sprijinita de Teheran, este principala vinovata de violentele de saptamana trecuta din Liban. Presedintele Bush este de parere ca demonstratia de forta a organizatiei islamiste la Beirut este o dovada a cresterii influentei presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in regiune. "Boala, si nu simptomele, trebuie tratata", ar fi afirmat liderul de la Casa Alba.

Intr-o declaratie facuta in fata Knesset-ului israelian saptamana trecuta, Bush a spus ca "presedintele iranian viseaza la intoarcerea Orientului Mijlociu in Evul Mediu".

"America va sprijina ferm in lupta impotriva ambitiilor nucleare ale Iranului", le-a declarat Bush politicienilor israelieni. "Sa ii permitem celui mai important sponsor al terorismului sa detina cea mai letala arma din lume ar fi o tradare de neiertat a generatiilor viitoare. Pentru triumful pacii, comunitatea internationala nu trebuie sa-i permita Iranului sa aiba o arma nucleara", a declarat Bush.

SUA isi intaresc prezenta in zona Golfului Persic

Publicatia The Times anunta recent ca militarii americani pregatesc planurile in vederea aplicarii de "lovituri punctuale" impotriva unei tabere de pregatire a combatantilor irakieni de pe teritoriul Iranului. Pentagonul va pune in aplicare aceste planuri daca Garda Republicana din Iran isi continua politica de destabilizare a Irakului.

O sursa din serviciile de informatii sustine ca SUA devin din ce in ce mai nemultumite de implicarea fortelor speciale Quds iraniene in Irak, prin pregatirea militantiilor siiti si introducerea de armament in tara vecina.

De asemenea, canalul CBS anunta in urma cu doua saptamani ca un alt doilea portavion american a fost dislocat in Golful Persic, in timp ce Pentagonul a ordonat comandantilor militari sa puna la punct planuri de atac impotriva Iranului. Printre tintele ce vor fi vizate de loviturile americane sunt fabricile de armament, cazarmi ale Garzii revolutionare si ale Fortei Quds, care dirijeaza atacurile din Irak.

Hillary Clinton a avertizat Iranul

Candidata la investitura democrata Hillary Clinton a amenintat recent ca, daca va castiga cursa pentru Casa Alba din luna noiembrie, va "sterge de pe harta" Iranul, in cazul in care aceasta tara va lansa un atac nuclear asupra Israelului.

"Vreau ca iranienii sa stie ca daca voi fi presedinte, voi ataca Iranul", a raspuns ea pentru postul de televiziune ABC News, intrebata fiind ce va face in cazul unui atac nuclear din partea Teheranului asupra Israelului.