Dupa ce taberele de imigranti tigani de la marginea oraselor italiene au fost incendiate saptamana trecuta, presa de pe intregul continent a acordat spatii largi acestui subiect. Cotidianul spaniol "El Pais", face o analiza a situatiei taberelor tiganesti din Italia. Ziarul scrie ca in Italia traiesc, potrivit ONG-urilor, intre 130 de mii si 150 de mii de tigani, dintre care jumatate sunt italieni, circa 50 de mii sunt romani, iar restul provin din fosta Iugoslavie. De ce se vorbeste insa aproape numai despre tiganii romani? "Manipularea este totala", explica Miruna Cajvaneanu, corespondentul HotNews.ro in Italia, citata de El Pais.

Miruna Cajvaneanu vorbeste despre un incident petrecut cu cateva luni in urma si felul in care a fost el reflectat in presa din Peninsula: Acum cateva luni, media a publicat ca un anume Ajmetevic, beat fiind, ucisese intr-un accident de circulatie patru italieni. "Dupa cateva zile s-a aflat ca Ajmetevic era tigan, dar nu roman, ci italian, nascut in Caserta", explica Miruna Caivaneanu. "Judecatorul a obligat media sa corecteze informatia; s-a corectat, dar dupa cateva zile lumea a uitat si toti au continuat sa spuna ca era roman. Manipularea este totala".

  • Primii imigranti tigani au venit in Italia in 1960

El Pais, citat de Rador, scrie ca, in realitate, tiganii din alte tari au inceput sa vina in Italia cu mult inaintea tiganilor romani. "Multi dintre tiganii din Italia au inceput sa soseasca la sfarsitul anilor '60, pe cand in baraci traiau doar imigranti italieni, oameni din Sicilia, Calabria si Venetia. Putin cate putin, italienii au inceput sa-si cumpere case si au lasat locul tiganilor din Iugoslavia, muntenegreni, bosniaci, kosovari... S-au adaugat multi altii in anii '90, fugind de razboi", explica Paolo Ciani, specialist in minoritati al organizatiei catolice Comunitatea San Egidio.

Tiganii din Italia, care pana atunci fusesera mai degraba ignorati, au inceput, insa, sa devina inamicul public numarul 1 abia 40 de ani mai tarziu, incepand din 2001, de cand au inceput sa soseasca pe rand tiganii romani, iar in ultimii doi ani, media din Peninsula a inceput sa vorbeasca din ce in ce mai tare despre "o invazie".

  • Invazia romaneasca dupa 1 ianuarie 2007 - pura manipulare

"Il Giornale", un ziar din imperiul lui Berlusconi, titra la 2 ianuarie 2007, a doua zi dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana: "O jumatate de milion de romani vin spre noi". "Era o minciuna.", spune Antonio Ricci, de la Caritas Italia. Imigratia romaneasca era masiva si exista deja in Italia de ani de zile. La 1 ianuarie in acel an, potrivit Caritas, existau 556.000 de romani in Italia. Astazi, potrivit calculelor lui Antonio Ricci, cifra aproape s-a dublat, dar din cauza ca "multi dintre ei lucrau deja ilegal si pur si simplu au iesit la suprafata odata cu intrarea tarii lor in UE".

  • Solutia autoritatilor italiene in lipsa de solutii

Multi tigani si-au trait deja jumatate de viata in Italia dar inca nu au permis de rezidenta; altii sunt italieni, dar nu au fost inca recunoscuti de stat. Potrivit lui Antonio Ricci, de la Caritas Italia, acest lucru demonstreaza abandonarea absoluta ce a caracterizat politica statului italian fata de tigani, cateva zeci de ani la rand. Guvernul lui Silvio Berlusconi s-a intors la putere si a lansat, rapid si folosind aparatul mediatic, o situatie de urgenta, este explicatia lui Paolo Ciani pentru ce se intampla acum in Italia: "In tara unde exista Mafia, Camorra si N'drangheta, primul dusman al securitatii nu este crima organizata, ci lumea care incearca sa scape de saracie", a incheiat el.