Surse guvernamentale de la Beijing au anuntat, joi la pranz, ca 50.000 de oameni ar fi murit in urma seismului de luni. Informatiile, difuzate de televiziunea de stat, au venit la scurta vreme dupa ce imagini dramatice cu primele momente ale cutremurului care a lovit China au fost date publicitatii. John Dkar, un peruvian care locuieste la Chengdu, a filmat imaginile in timp ce se afla cu prietenii sai pe dealurile ce inconjoara orasul. Imaginile au fost difuzate in premiera de AP Television News.

Imaginile au fost difuzate in premiera de AP Television News si ele infatiseaza momentele dramatice cand pamantul se cutremura, oamenii fug inspaimantati, iar un nor de praf se asterne peste peisaj.

Camera lui Dkar tremura nervos in timp ce surprinde un grup de femei ce coboara precipitate niste scari. Pot fi auziti oameni care striga inspaimantati iar cateva femei panicate se afla pe pamant si incearca sa se linisteasca una pe alta.

La un moment dat, Dkar este auzit cum se adreseaza prietenilor sai cu care se plimba pe motocicleta: "OK, fiti calmi... S-a terminat, s-a terminat".

Operatiunile de salvare continua

In acest timp, guvernul de la Beijing a anuntat ca a mobilizat alti 30.000 de soldati si 90 de elicoptere pentru a ajuta la operatiunile de salvare. Acestia vor aduce in zona apa si alimente si se vor alatura celor 50.000 de militari si politisti in operatiunile de cautare a celor blocati sub cladirile prabusite.

Autoritatiile au anuntat ca, oficial, aproape 15.000 de oameni au murit si alte 26.000 de mii de persoane sunt inca prinse sub daramaturi. Aproape 10 milioane de oameni au fost afectati de cutremurul cu magnitudinea de 7.9 grade Richter care a lovit luni provincia Sichuan.

Guvernul a facut apel la populatie sa doneze ciocane, lopeti, barci de cauciuc si alte echipamente necesare in operatiunile de cautare si salvare.

Soldati din trupele de elita au fost parasutati in zonele izolate si au inceput operatiunile de salvare. Agentia Xinhua precizeaza ca aviatia si armata chineza au desfasurat in ultimele zile cea mai complexa operatiune aeriana non-combat din ultimele decenii. Soldatii au reusit sa repare si barajul de la Zipingku, afectat de cutremur, insa alte 400 de baraje sunt in pericol sa cedeze din cauza crapaturilor produse de seism.