O replica de 6,1 grade pe scara Richter a cutremurului de luni, din China, s-a produs marti dimineata, la ora 10.00 (ora Romaniei). Devastatorul cutremur de ieri a fost urmat de aproape 2.000 de replici, insa aceasta este cea mai puternica dintre ele. Seismul cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter produs luni in provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, a facut peste 12.000 de morti si zeci de mii de raniti, potrivit AFP. Numarul victimelor este in continua crestere, dupa ce 80% dintre cladirile provinciei Sichuan au fost complet distruse. AFP a anuntat, cu putin timp in urma, ca numai in orasul Mianzhu, din provincia Sichuan, au fost descoperiti 3.000 de morti.

Cutremurul de 6,1 grade de marti dimineata a lovit orasul Chengdu, capitala provinciei Sichuan, cel mai grav afectata de cutremurul de luni, care a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter.

Tragedia din China umbreste ultimele pregatiri pentru Jocurile Olimpice programate in aceasta vara la Beijing, analistii economici preconizand o scadere a numarului de turisti care vor vizita China in urmatoarele luni.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter produs luni in provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, a facut aproape 12.000 de morti si 11.000 de raniti, potrivit AFP.

Numarul victimelor este in continua crestere, dupa ce 80% dintre cladirile provinciei Sichuan au fost complet distruse.

Puternica miscare de pamant s-a produs la ora locala 02:28 (09:28, ora Romaniei) in provincia Sichuan, la mai putin de 100 km de capitala Chengdu. Epicentrul seismului a fost localizat in districtul Wenchuan, la o adancime de 10 de kilometri.

Cel putin 900 de elevi au fost ingropati de vii sub daramaturi, dupa ce o scoala din orasul Dujiangyan s-a prabusit.

Tot in provincia Sichuan, doua uzine chimice au fost grav avariate, sute de angajati fiind prinsi sub daramaturi. Alti 6.000 de localnici au fost evacuati, dupa ce 80 de tone de amoniac s-au scurs din instalatiile uzinei.

Locuitorii din Beijing au resimtit timp de doua minute undele de soc ale seismului, care s-a produs la 1.500 de km de capitala chineza. Mii de oameni au fost evacuati de catre autoritati, in special din cladirile inalte. De asemenea, cea mai inalta cladire din China, Jinmao Tower din Shanghai, a fost evacuata de urgenta.

Premierul chinez Wen Jiabao a calificat drept „dezastru" cutremurul care s-a produs in vestul tarii si a adresat un apel populatiei sa dea dovada de calm si curaj. El a adaugat ca deocamdata nu se pune problema evaluarii pagubelor materiale, principala activitate fiind salvarea oamenilor. Armata a fost dislocata la fata locului pentru "a acorda ajutor autoritatilor locale din districtul Wenchuan, zona cea mai grav afectata.

Peste 10.000 de morti

Centralele electrice si comunicatiile au fost grav afectate, iar unele drumuri din regiunea muntoasa au disparut sub mormane de pietre desprinse de pe versanti. Imediat dupa producerea seismului, liniile telefonice au cazut in multe regiuni afectate, iar autoritatile din Chengdun au decis inchiderea de urgenta a aeroportului, cursele fiind deviate spre Beijing.

Si traficul feroviar a fost grav avariat, alunecari de teren blocand liniile de cale ferata din apropierea capitalei Chengdu. Peste 150 de pasageri si 140 de trenuri de marfa au fost blocate pe liniile de cale ferata, in timp ce 34 de gari au ramas fara energie electrica.

Autoritatile au avertizat ca numarul victimelor ar putea creste, din cauza faptului ca accesul echipelor de salvare locul tragediei este blocat.

Compania Toyota Motor a anuntat ca va opri temporar activitatea la fabrica din Chengdu, dupa ce cutremurul a avariat o parte din instalatiile fabricii. Niciunul din angajatii companiei nu a fost ranit. Oficialii Toyota Motor au anuntat ca uzina, care produce 13.000 de masini pe an, Prado SUV si Coaster, isi va relua productia dupa ce vor fi inspectate daunele produse.

Complexul olimpic nu a fost afectat

Complexurile care vor gazdui Jocurilor Olimpice de la Beijing nu au fost afectate de seism, acestea fiind construite sa reziste unui cutremur cu magnitudinea de minim 8 grade Richter.

"Cele 31 de instalatii olimpice beneficiaza de o protectie antiseismica atat de performanta, incat nu a fost inregistrata niciun fel de paguba', a declarat Sun Weide, purtatorul de cuvant al comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

In capitala chineza, cutremurul a ajuns sub forma unor unde de soc cu o magnitudine de 3,9 grade Richter, "Stadionul Olimpic fiind proiectat sa reziste unui cutremur de 8 grade", a precizat acesta.

Potrivit lui Sun, cei care au construit complexurile olimpice au tinut cont de normele antiseismice. El a adaugat ca in momentul seismului, peste 3000 de muncitori lucrau la Stadionul Olimpic, supranumit "Cuibul de pasare" datorita arhitecturii indraznete. Termenul de finalizare a proiectului este la sfarsitul lunii mai.

Cu toate acestea, analistii economici preconizeaza o scadere a numarului de turisti care vor vizita China in urmatoarele luni. Autoritatile de la Beijing au incercat insa sa ii linisteasca pe turistii inaintea Jocurilor Olimpice din august, precizand ca tara lor ramane "sigura", in pofida cutremurului devastator.

In capitala Chinei sunt asteptati peste jumatate de milion de turisti straini pe perioada Jocurilor Olimpice din 8-24 august.

Comunitatea internationala solidarizeaza cu China

Tragedia din China a starnit si o serie de reactii internationale, mai multi lideri mondiali si-au aratat sprijinul fata de autoritatile de la Beijing. Japonia, Germania si Statele Unite si-au anuntat imediat disponibilitatea de a ajuta China sa faca fata urmarilor cataclismului.

Presedintele american George W. Bush a prezentat condoleante familiilor victimelor cutremurului si a propus Chinei ajutor din partea SUA.

"Statele Unite sunt pregatite sa ajute in toate modurile posibile, Sunt trist in special din cauza numarului de elevi si de copii afectati de aceasta tragedie. Poporul american este, prin intermediul gandului si al rugaciunii, alaturi de poporul chinez, in special alaturi de cei direct afectati", a precizat presedintele american intr-un comunicat, citat de AFP.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a prezentat condoleante premierului chinez Wen Jiabao dupa seismul devastator din China, precizand ca guvernul german se va mobiliza rapid pentru a furniza ajutoare statului chinez.

Haosul de dupa seism

Cutremure pe tot Globul

Cutremurul produs luni a fost provocat de o miscare a platoului tibetan spre nord si est, aflat la imbinarea dintre placa tectonica a Indiei si cea eurasiatica. Practic, Tibetul s-a miscat spre est, deplasand sudul Chinei si bazinul Sichuan, explica specialistii Institutului de Fizica a Pamantului de la Paris, citati de Rador.

Cutremurele sunt numeroase in zona platoului tibetan, aflat la imbinarea intre placa tectonica a Indiei si cea eurasiatica.

Potrivit specialistilor, mai multe cutremure, dintre care unele intense, au zdruncinat luni scoarta terestra in diferite locuri ale globului. Circa zece seisme de intensitate mica s-au produs in arhipelagul japonez, primul, cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter, fiind resimtit in insula Honsu.

Cel mai puternic cutremur din arhipelagul japonez s-a produs insa la primele ore ale diminetii in prefectura Okinawa, el avand o magnitudine de 6 grade pe scara Richter. Si Taiwanul a fost zguduit ieri, la primele ore ale diminetii, de un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter.

China - tara intens lovita de cutremure

Cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, acesta a fost primul cutremur de peste sapte grade care a lovit provincia in ultimele trei decenii.

Potrivit Rador, China a fost lovita periodic de cutremure cu magnitudini de peste 7 pe scara Richter. Presei occidentale au existat insa dubii asupra veridicitatii cifrelor furnizate de autoritati privind victimele, in special la cutremurul din 28 iulie 1976, cand seismologilor chinezi au anuntat ca magnitudinea cutremur a fost 7,8, in timp ce statiile americane au inregistrat 8,2 pe scara Richter.

Beijingul anunta atunci 242.000 de morti si 164.000 de raniti grav, in timp ce expertii occidentali vorbeau de peste 700.000 de morti si de orasul industrial Tangshan, 200 kilometri est de Beijing, efectiv sters de pe harta.

Surse: Reuters, Associated Press, Rador, AFP, BBC News