Noul guvern italian l-a numit joi pe Antonio Tajani noul reprezentant al Italiei in Comisia Europeana, in locul lui Franco Frattini - care detinea portofoliul justitiei si afacerilor interne - devenit ministru de externe. Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a confirmat deja nominalizarea lui Tajani si a reafirmat decizia sa de a-i acorda acestuia portoliul transporturilor. Detinatorul actual al acestui portofoliu, francezul Jacques Barrot, preia portofoliul justitiei.

Tajani are 55 de ani, este absolvent de drept si fost jurnalist. Numele sau a fost vehiculat inca din momentul in care Berlusconi a castigat alegerile in Italia, anticipandu-se ca Franco Frattini va parasi Comisia Europeana in favoarea postului de sef al diplomatiei italiene. Tot in acelasi moment au aparut si opiniile in legatura cu candidatul italian.

Tajani a primit o recomandare mai mult decat pozitiva - avand in vedere persoana care a facut-o - de la premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. El a spus ca "Tajani este un candidat excelent pentru a-l inlocui pe Frattini" si consoidera nominalizarea acestuia "mai mult decat o soapta in culise".

Pe de alta parte, nu aceeasi parere o au despre italian colegii din Parlamentul European, care nu-l cunosc prea bine pe Tajani, dupa 14 ani de prezenta in PE. Ei au remarcat ca nu s-a ocupat niciodata de un dosar important in toti acesti ani ca eurodeputat. Tajani este liderul delegatiei Forza Italia din PE si este un apropiat al lui Silvio Berlusconi.

Grupurile socialist, liberal si al Verzilor din Parlamentul European si-au exprimat ingrijorarea ca un parlamentar de centru-dreapta din Italia ar putea prelua functia sensibila a lui Frattini, care se ocupa si de problemele de imigratie, in conditiile in care Berlusconi a declarat- imediat dupa alegeri - ca va inchide granitele Italiei pentru imigrantii ilegali, in incercarea de a combate infractorii pe care i-a numit "armata raului".

"Se pare ca Barroso a ascultat cu intelepciune Parlamentul si a evitat orice situatie stanjenitoare cu acest schimb de portofolii", a comentat un liberal citat de Reuters. "Existau temeri majore ca Tajani este prea apropiat de Silvio Berlusconi si impartaseste vederile ferme ale acestuia in ceea ce priveste imigratia", a adaugat el.

Italia pierde astfel importantul portofoliu al justitiei, dar nu este clar inca daca Antonio Tajani va fi si vicepresedinte al CE, asa cum era Frattini.