In Piata Rosie din Moscova s-a desfasurat traditionala parada prin care Rusia sarbatoreste victoria din 1945 impotriva Germaniei naziste.

Dupa 18 ani, Rusia se intoarce astfel la paradele militare din perioada Uniunii Sovietice.

La parada militara din capitala Moscovei si-au dat concursul aproape 8.000 de militari, 111 unitati de tehnica de lupta, precum si 32 de avioane si elicoptere. Defilarea a cuprins doua parti – istorica si moderna. In prima parte, ofiteri si soldati in uniforme din perioada celui de-al doilea razboi mondial au purtat cele stindardele celor 10 fronturi si drapelele celor 45 de unitati militare si armate.

Cea mai impresionata a fost insa partea a doua a programului: prin fata tribunelor unde s-au aflat, alaturi de presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin, de alti membri ai conducerii de stat, numerosi veterani de razboi, insotiti, unii de copii si de nepoti, au trecut sistemele de rachete. „Tunguska”, Buk, sistemele de lansare C-300 Favorit si sistemele reactive de lansare in salve „Smerci”.

In plus, au putut fi admirate instalatiile mobile ale rachetelor operativ-tactice Iskander-M, instalatiile de lansre a rachetelor Topol.

Partea aeriana a fost deschisa de elicopetere Mi-8, urmate de un grup de avioane – cel mai greu avion de transport din lume, AN-124 Ruslan, insotit de doua distrugatoare Su-27. Pe albastrul cerului curatat, in zorii zilei, de patru avioane speciale, si-au facut apoi aparitia bombardierele strategice Tu-160 acompaniate de doua avioane de vanatoare Mig-31, Il-78 si Tu-95MS, alaturi de doua aparate Mig-29. Il-78 si Tu-95MS au imitat o operatiune de alimentare in aer a unui bombardier strategic.

In plus, deasupra Moscovei au trecut trei bombardiere supersonice de lunga distanta Tu-22M3, patru avioane de asalt Su-25. Au incheiat parada aeriana faimoasele grupuri de pilotaj Russkie vitiazi si Striji – cinci Su-27 si patru MiG-29.

Slube de comemorare in toate catedralele din Rusia

La ora Moscovei 19:00, cetatenii Rusiei vor pastra un minut de reculegere in memoria celor care au cazut in luptele impotriva fascismului. Pentru 5 minute, incepand cu ora 18:55, toate canalele federale de televiziune si radiodifuziune din Rusia isi vor intrerupe emisiunile in cinstea Victoriei in Marele Razboi de Aparare a Patriei, din anii 1941-1945, scrie Itar-Tass citat de Rador.

Minutul de reculegere va incepe dupa traditionala bataie a orologiului din Turnul Spaski al Kremlinului. Astazi, in toate catedralele din Rusia vor fi oficiate slujbe in memoria celor care si-au dat viata in timpul Marelui Razboi de Aparare a Patriei.

Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a transmis tuturor sefilor de stat din CSI mesaje de felicitare pentru a 63-a aniversare a Zilei Victoriei.

De acesta sarbatoare este zi libera pentru toti rusii.

Parada Victoriei, motivata politic

Defilarea de Ziua Victoriei din Piata Rosie, de la Moscova, este o actiune a carei organizare este motivata politic, scrie publicatia RBK Daily.

Renasterea traditiei de participare la parada a tehnicii grele de lupta simbolizeaza inclusiv preconizata renastere a influentei si puterii militare a Rusiei. A organiza parade in acest format este ceva posibil si necesar, in pofida tuturor problemelor care, inevitabil, vor apare – trafic dificil pe strazile orasului, asfalt deteriorat si alte asemenea chestiuni.

Un recent sondaj de opinie indica faptul ca 70% din rusi au o parere pozitiva despre prezenta tancurilor la parada, a masinilor de lupta ale infanteriei, si a instalatiilor de rachete. Iar confirmarea veridicitarii acestor date nu a intarziat sa apara: a fost suficient sa observi reactia simplilor trecatori, turisti sau doar gura casca, la trecerea coloanelor motorizate in zilele de repetitii. Sute de oameni se adunau de fiecare data cand strazile erau strabatute de tehnica de lupta. Grupurile de tineri se adunau cu mult inainte de ora stiuta, ocupand cele mai bune locuri pe trotuare, exprimandu-si sentimentele la fel cum s-ar fi manifestat pe stadion urmarind prestatia plina de succes a echipei favorite. Fiecare al doilea fie fotografia cele intamplate, fie filma.

Femeile, precum in filmele vechi, strigau, timid, „Ura!”. Barbatii cercetau cu priviri curioase colosii care treceau prin fata lor, dandu-si cu parerea despre performantele masinilor

Dar poate momentul cel mai asteptau era aparitia sistemelor de rachete. „Cata forta!”, exclama multimea. Poate unii jucau teatru, poate altii simteau doar sa-si impresioneze prietena sau prietenul. Dar cat firesc, cata sinceritate se putea citi pe chipurile lor, cate mandrie emanau privirile lor. Traficul greu se va uita. Inghesuiala din metrou se va uita si ea. Va ramane insa amintirea spectacolului stradal. O traditie nascuta intr-o perioada in are Rusia era un mare jucator mondial, intrerupta in acea trista si sumbra epoca post-perestroica, nu este ceva care, fara mustrari de constiinta, poate fi dat uitarii, scrie publicatia rusa.