Senatorul Hillary Clinton a declarat ca va continua lupta pentru nominalizarea Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba, in ciuda rezultatelor slabe pe care le-a obtinut la alegerile primare din statele Indiana si Carolina de Nord.

"Raman in cursa pana cand va exista un nominalizat si este clar ca voi face tot posibilul pentru a deveni acest nominalizat", a declarat fosta Prima Doamna, in cadrul unui miting sustinut in Virginia de Vest. "Cred ca sunt cel mai puternic candidat care poate sta in fata senatorului McCain si as putea fi cel mai bun presedinte dintre cei trei candidati inscrisi in cursa pentru Casa Alba. Vom continua confruntarea electorala si vom merge mai departe!", a afirmat Hillary Clinton, citata de BBC.

Numerosi lideri democrati au afirmat ca lupta electorala din cadrul partidului si-a desemnat castigatorul, insa niciunul dintre ei nu i-a cerut public lui Clinton sa renunte. "Este o decizie pe care Hillary Clinton o va lua singura", au afirmat acestia, convinsi insa ca senatorul de New York va lua cea mai buna hotarare pentru a pastra unitatea formatiunii. In plus, liderii partidului doresc ca democratii sa-si concentreze toate eforturile pentru lupta electorala din noiembrie, impotriva republicanului John McCain.

Pe de alta parte, discutiile privind un posibil tandem Obama-Clinton au fost reluate. Unii analisti sustin chiar ca Hillary a decis sa continue cursa pentru a avea motive suficiente sa solicite scaunul de vicepresedinte in situatia cand senatorul de culoare va fi, cel mai probabil, nominalizat pentru Casa Alba.

Obama se detaseaza de Clinton

Rivalul lui Clinton, senatorul de culoare Barack Obama a castigat alegerile primare in Carolina de Nord. Obama are un avans confortabil in cursa pentru nominalizarea democrata in alegerile americane, obtinand 56% din voturi. El a fost votat de 91% din populatia de culoare, in timp ce Hillary Clinton a avut doar 6%, transmite CNN.

Hillary Clinton a invins in statul Indiana cu 51% din voturi, fata de 49% obtinute de Obama. Diferenta de voturi este de circa 17.000.

Delegatii trebuie sa desemneze, pana in august, candidatul democrat la presedintia SUA care il va infrunta pe republicanul John McCain la alegerile din 4 noiembrie.

In acest moment, Obama se bucura de sprijinul a 1.840 de candidati, in timp ce Clinton este sprijinita de 1.684 de delegati. Pentru a obtine nominalizarea la Conventia Nationala din Denver, candidatul democrat are nevoie de sprijinul a 2.025 de delegati.

In tabara republicana, John McCain a depasit (1.362 de delegati) numarul necesar de delegati pentru a obtine nominalizarea partidului la alegerile din noiembrie (1.191 de delegati).