Ciclonul Nargis a facut aproximativ 80.000 de morti numai la Labutta, localitate din sud-vestul tarii - a anuntat un responsabil militar local, citat de France Presse.

Labutta este situata in centrul deltei din partea de sud a tarii Irrawddy, devastata de ciclon. Multe dintre cele 63 de sate care inconjoara Labutta au fost devastate, a adaugat resposabilul local. Suprafete intregi din delta raului Irrawady sunt acoperite de ape. Potrivit relatarilor martorilor, preluate de BBC, pretutindeni sunt cadavre omenesti si de animale, podurile sunt rupte, casele sunt distruse iar drumurile blocate.

Anterior, un oficial american sustine ca ciclonul Nargis a facut 100 de mii de morti in Myanmar.

Ieri, cotidianul britanic The Times. anuntase ca Nargis a provocat moartea a peste 50 de mii de persoane si a lasat in urma intre doua si trei milioane de sinistrati, adica dublu fata de bilantul oficial al autoritatilor. Potrivit jurnalistilor britanici, aceasta este cea mai mare catastrofa din istoria moderna a tarii, numarul victimelor si pagubele fiind comparabile cu cele ale devastatorului tsunami produs in Oceanul Indian in decembrie 2004, care a provocat moartea a peste 230 de mii de persoane.

Ultimul bilant oficial al autoritatilor, dat publicitatii ieri, indica 22.500 de morti, iar potrivit agentiilor internationale de stiri, alte 41 de mii de persoane erau date disparute.

Reprezentantii unei organizatii umanitare afirmasera, ieri, ca ravagiile provocate de ciclonul Nargis in Myanmar ar putea fi "mai mari decat cele provocate de valurile seismice" din decembrie 2004 din Oceanul Indian.

La randul sau, purtatorul de cuvant al filialei Salvati copiii din Bagkok declara ieri ca daca in acest stadiu, la numai patru zile, "Guvernul ne spune ca cifrele ating deja peste 20.000 de morti si 40.000 de disparuti, cred ca acestea ar putea creste. Nu as fi surprins daca ar ajunge pana la 50.000".

Guvernul din Myanmar, reticent fata de ajutoarele internationale

ONU a anuntat ca patru avioane incarcate cu alimente si alte ajutoare se indreapta spre Myanmar. Sinistratii au nevoie disperata de hrana si adapost, insa nu au primit ajutoare din strainatate in conditiile in care autoritatile s-au aratat reticente fata de tarile care si-au aratat intentia de a trimite ajutoare umanitare. SUA au alocat trei milioane de dolari pentru a veni in ajutorul persoanelor afectate de ciclonul care a devastat Myanmarul, dupa ce initial anuntase un ajutor de urgenta de 250.000 de dolari.

Prima doamna a Americii, Laura Bush, a acuzat autoritatile din Myanmar ca nu au informat cetatenii despre proportiile dezastrului, multi dintre ei afland de la posturile straine despre ciclonul care s-a abatut in zona, potrivit corespondentului Radio Romania la Wasghinton.

Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Japonia si India s-au oferit sa trimita ajutoare umanitare in Myanmar.