Senatorul Barack Obama a castigat alegerile primare in Carolina de Nord. Obama are un avans confortabil in cursa pentru nominalizarea democrata in alegerile americane, obtinand 56% din voturi. El a fost votat de 91% din populatia de culoare, in timp ce Hillary Clinton a avut doar 6%, transmite CNN.

In alegerile primare din Indiana situatia a fost foarte tensionata inainte de anuntarea rezultatelor. Canalul de televiziune CBS a fost primul care a transmis ca Hillary Clinton a invins in Indiana, restul presei americane vorbind inca despre o cursa foarte stransa intre cei doi candidati democrati.

Anuntarea rezultatelor definitive in Indiana fusese suspendata pentru o noua numarare a voturilor, dupa ce in comitatul Lake situatia era neclara, scrie AFP.

Dupa cateva ore de tensiune a venit si confirmarea oficiala. Potrivit CNN, Hillary Clinton a invins in statul Indiana cu 51% din voturi, fata de 49% obtinute de Obama. Diferenta de voturi este de circa 17.000.

Fosta Prima Doamna a Americii se intalneste astazi cu asa-numitii super-delegati si nu este exclus sa-si anunte retragerea din cursa electorala. Analistii afirma ca presiunea din partea liderilor Partidului Democrat este din ce in ce mai mare, mai ales ca Hillary Clinton a pierdut in Carolina de Nord iar victoria ei din Indiana nu este deloc concludenta.

Delegatii trebuie sa desemneze, pana in august, candidatul democrat la presedintia SUA care il va infrunta pe republicanul John McCain la alegerile din 4 noiembrie. Veterenul din Vietnam s-a impus ieri atat in Carolina de Nord, cat si in Indiana.

In acest moment, Obama se bucura de sprijinul a 1.840 de candidati, in timp ce Clinton este sprijinita de 1.684 de delegati. Pentru a obtine nominalizarea la Conventia Nationala din Denver, candidatul democrat are nevoie de sprijinul a 2.025 de delegati.

In tabara republicana, John McCain a depasit (1.362 de delegati) numarul necesar de delegati pentru a obtine nominalizarea partidului la alegerile din noiembrie (1.191 de delegati).