Bilantul revizuit al victimelor ciclonului din Myanmar arata ca sunt peste 22.500 de morti. Potrivit agentiilor internationale de stiri alte 41.000 de persoane sunt date disparute. Totodata o organizatie umanitara a afirmart marti ca ravagiile provocate de ciclonul Nargis in Myanmar ar putea fi "mai mari decat cele provocate de valurile seismice" din decembrie 2004 din Oceanul Indian.

Echipele asociatiei World Vision "au vazut cadavre din elicoptere, chiar si de la acea altitudine", a declarat un consilier al acestei asociatii. "Consecintele catastrofei ar putea fi mai grave decat cele ale valului seismic, pentru ca mijloacele de asistenta limitate sunt ingreunate de dificultatile de transport", a explicat el.

Un cutremur de 9 grade s-a produs in Indonezia la 26 decembrie 2004, provocand un tsunami devastator. A fost cel mai mare cataclism inregistrat in ultimele decenii si s-a soldat cu circa 220.000 de morti.

Purtatorul de cuvant al filialei Salvati copiii din Bagkok, a declarat ca daca in acest stadiu, la numai patru zile "Guvernul ne spune ca cifrele ating deja peste 20.000 de morti si 40.000 de disparuti, cred ca acestea ar putea creste. Nu as fi surprins daca ar ajunge pana la 50.000".

Ciclonul tropical a fost insotit de vant puternic, de pana la 190 km/h, iar opozitia din exil sustine ca sate intregi din delta au fost distruse. Proportiile dezastrului au fortat junta militara care conduce tara sa ceara ajutorul comunitatii internationale.

SUA au alocat trei milioane de dolari pentru a veni in ajutorul persoanelor afectate de ciclonul care a devastat Myanmarul, dupa ce initial anuntase un ajutor de urgenta de 250.000 de dolari. Prima doamna a Americii, Laura Bush, a acuzat autoritatile din Myanmar ca nu au informat cetatenii despre proportiile dezastrului, multi dintre ei afland de la posturile straine despre ciclonul care s-a abatut in zona - transmite corespondentul Radio Romania la Wasghinton.

Dupa ONU, s-au oferit sa acorde ajutor umanitar de urgenta in Myanmar, Uniunea Europeana, Japonia si India - noteaza BBC.