Un tanar somalez a fost ucis in Mogadishu de un comerciant al carui magazin a fost invadat de protestatari furiosi ca acesta nu voia sa le mai primeasca vechile bancnote din cauza inflatiei, relateaza Reuters. Inflatia este atat de mare si rata de schimb atat de proasta in Somalia incat sunt necesare gramezi imense de bancnote de 1000 de silingi pentru a cumpara produse necesare consumului zilnic. Tarile arabe, in schimb, vor sa instituie un fond de urgenta pentru a contracara probleme care apar din cauza preturilor prea mari la alimente.

Comerciantul a trans un foc de pistol in multimea furioasa care ii invadase magazinul si l-a impuscat pe tanar in cap. Politia a incercat sa disperseze sutele de protestatari.

Revolta acestora are drept cauza faptul ca proprietarii de magazine au refuzat sa mai primeasca vechile bancnote uzate, chiar daca ele nu au fost scoase din circulatie, intrucat - justifica ei - furnizorii de la care se aprovizioneaza nu le mai primesc la randul lor.

Moneda somaleza a scazut mult, cu 34.000 de silingi somalezi la un dolar, valoare care s-a dublat in ultimul an, si multi acuza falsificatorii care au emis monede ce au dus la devalorizaea acesteia.

Mii de somalezi au iesit luni in strada fluturand bancnote invechite, in timp ce strigau "Jos cu comerciantii", sau "Vrem sa cumparam mancare". De altfel este un alt protest din cele care au deja loc de sase luni de zile si sunt cauzate de pretul ridicat la alimente.

Magazinele raman inchise, iar strazile sunt pustii, in timp ce protestatarii au aruncat cu pietre in cele cateva masini care s-au aventurat sa circule. "Comerciantii refuza sa ia banii uzati, preturile la mancare au crescut si nu avem nimic de mancare", a declarat un protestatar pentru Reuters. "Vom protesta pana cand comerciantii vor fi de acord sa ne accepte banii si sa ne vanda mancare", a completat el.

Comerciantii la randul lor invinovatesc oameni de afaceri fara scrupule si guvernul pentru inflatia galopanta.

In Somalia nu exista o guvernare reala din 1991, iar de atunci agricultura tarii se bazeaza exclusiv pe importuri. Guvernul este mai degraba concentrat asupra problemelor politice si nu asupra falsificatorilor care falsifica moneda nationala, o schimba pe dolari, care sunt apoi scosi din tara. Rata de schimb este atat de proasta incat somalezii trebuie sa care gramezi uriase de silingi in bancnote de 1000 pentru a cumpara produsele necesare consumului zilnic.

Arabii vor sa instituie un fond de urgenta

Tarile arabe vor sa instituie un fond de urgenta care sa contracareze efectele cresterii cu 40% a pretului la alimente in ultimul an si miscarile de protest care au avut deja loc.

World Food Programe, programul Natiunilor Unite, a avertizat ca "tsunami-ul alimentar" a provocat infometarea a 100 de milioane de oameni in intreaga lume.

Ministrii agriculturii din tarile arabe s-au intalnit saptamana trecuta in Arabia Saudita si au luat decizia crearii acestui fond de urgenta, fara a fi oferite amanunte. A fost dezvaluit doar ca planul este de a crea avantaje competitive in tarile arabe.

Multe regimuri arabe au intervenit de-a lungul timpului in calmarea protestelor cauzate de preturile la alimente, de la cel de luna trecuta din Egipt si pana la cel din Maroc, din anii '80, care s-a soldat cu zeci de morti.

Tarile arabe sunt dependente in mare masura de importurile de alimente, fiind astfel vulnerabile la modificarile de pret de pe pietele internationale.

Vezi imagini de la mitingul foametei: