VIDEO Somalia - O noua ipostaza a razboiului impotriva foametei: un tanar ucis si gramezi de bani pentru produse de baza
Comerciantul a trans un foc de pistol in multimea furioasa care ii invadase magazinul si l-a impuscat pe tanar in cap. Politia a incercat sa disperseze sutele de protestatari.
Revolta acestora are drept cauza faptul ca proprietarii de magazine au refuzat sa mai primeasca vechile bancnote uzate, chiar daca ele nu au fost scoase din circulatie, intrucat - justifica ei - furnizorii de la care se aprovizioneaza nu le mai primesc la randul lor.
Moneda somaleza a scazut mult, cu 34.000 de silingi somalezi la un dolar, valoare care s-a dublat in ultimul an, si multi acuza falsificatorii care au emis monede ce au dus la devalorizaea acesteia.
Mii de somalezi au iesit luni in strada fluturand bancnote invechite, in timp ce strigau "Jos cu comerciantii", sau "Vrem sa cumparam mancare". De altfel este un alt protest din cele care au deja loc de sase luni de zile si sunt cauzate de pretul ridicat la alimente.
Magazinele raman inchise, iar strazile sunt pustii, in timp ce protestatarii au aruncat cu pietre in cele cateva masini care s-au aventurat sa circule. "Comerciantii refuza sa ia banii uzati, preturile la mancare au crescut si nu avem nimic de mancare", a declarat un protestatar pentru Reuters. "Vom protesta pana cand comerciantii vor fi de acord sa ne accepte banii si sa ne vanda mancare", a completat el.
Comerciantii la randul lor invinovatesc oameni de afaceri fara scrupule si guvernul pentru inflatia galopanta.
In Somalia nu exista o guvernare reala din 1991, iar de atunci agricultura tarii se bazeaza exclusiv pe importuri. Guvernul este mai degraba concentrat asupra problemelor politice si nu asupra falsificatorilor care falsifica moneda nationala, o schimba pe dolari, care sunt apoi scosi din tara. Rata de schimb este atat de proasta incat somalezii trebuie sa care gramezi uriase de silingi in bancnote de 1000 pentru a cumpara produsele necesare consumului zilnic.
Arabii vor sa instituie un fond de urgenta
Tarile arabe vor sa instituie un fond de urgenta care sa contracareze efectele cresterii cu 40% a pretului la alimente in ultimul an si miscarile de protest care au avut deja loc.
World Food Programe, programul Natiunilor Unite, a avertizat ca "tsunami-ul alimentar" a provocat infometarea a 100 de milioane de oameni in intreaga lume.
Ministrii agriculturii din tarile arabe s-au intalnit saptamana trecuta in Arabia Saudita si au luat decizia crearii acestui fond de urgenta, fara a fi oferite amanunte. A fost dezvaluit doar ca planul este de a crea avantaje competitive in tarile arabe.
Multe regimuri arabe au intervenit de-a lungul timpului in calmarea protestelor cauzate de preturile la alimente, de la cel de luna trecuta din Egipt si pana la cel din Maroc, din anii '80, care s-a soldat cu zeci de morti.
Tarile arabe sunt dependente in mare masura de importurile de alimente, fiind astfel vulnerabile la modificarile de pret de pe pietele internationale.
Vezi imagini de la mitingul foametei:

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Marocul, e un regat cu populatie majoritar berbera (ce vorbeste daria si amazig) insa limba oficiala e araba. Tara extrem de inapoiata, cu 55% populatie analfabeta, se traieste in principal din traficul de canabis (cultivat la vedere pe platourile din Atlas) si turism european. Sambata 26 aprilie, o fabrica din Casablanca a ars in intregime, 55 de marocani murind arsi de vii. Pompierii si politia au descoperit ca proprietarul, Adel Mufareh, nu prevazuse nici o iesire secundara, nici extinctoare si avea obiceiul sa ii incuie dimineata pe cei 400 de lucratori pe motiv ca "sunt niste hoti, fura saltele din fabrica"!! Ei erau platiti cu 20-30 de euro/saptamana. Cand a izbucnit incendiul, doar cei mai tineri au reusit sa sara pe geam de la etaj, cei mai slabi si mai batrani au murit la parter, arsi. Alte 20 de persoane au fost spitalizate.
Ministra de origine berbera din guvernul conservator francez, Fadela Amara (militanta de stanga) dar promovata direct de presedintele Sarkozy, a cerut la Tunis ca Franta "sa ajute tarile magrebine sa lupte contra dezvoltarii fasciste a islamismului". "Trebuie combatut pt. ca e la portile Europei", a spus Fadela Amara, secretar de stat cu probleme legate de reamenajarea periferiilor cu imigranti. Ea e cunoscuta ca feminista "dura", fondatoarea ONG-ului "Nici curve, nici supuse", lupta pt. drepturile femeilor musulmane.