Organizatia Reporteri fara Frontiere a publicat in premiera, astazi, cu ocazia Zilei mondiale a Libertatii presei, o ancheta privind violentele comise asupra jurnalistilor din mai multe state europene, inclusiv Romania, unde acestea se produc cel putin o data pe luna. Potrivit raportului, in cadrul UE libertatea presei este o realitate, neexistand asasinate sau arestari la ordinele statului, iar cenzura oficiala a disparut. Totusi, amenintari lansate la adresa jurnalistilor, tentativele de asasinat de catre grupuri private, agresiunile si intimidarile la adresa familiilor jurnalistilor se fac resimtite, mai nou, si in spatiul european, anunta Mediafax.

In Romania, subliniaza raportul, aproape in fiecare luna organizatiile locale de aparare a libertatii presei inregistreaza un caz de agresiune asupra unui jurnalist. In decembrie 2007, jurnalistul american Chuck Todaro a fost ranit la mana cu un cutit, intr-o altercatie dintr-un sat din Moldova. Un alt jurnalist, Mihai Braha, a fost agresat in orasul Marasesti, unde i-a fost taiata urechea cu un cutter.

Raportul mentioneaza inclusiv incidentul din mai 2007, in care presedintele roman Traian Basescu i-a smuls brutal telefonul unei jurnaliste. Telefonul i-a fost restituit ulterior, iar jurnalista a aflat astfel ca seful statului, care nu oprise inregistrarea, o calificase drept "tinganca imputita".

Si Freedom House considera ca in tara noastra libertatea presei este in declin, motiv pentru care, in ultima analiza, Romania a fost declasata cu patru pozitii, ajungand acum pe locul 94, iar presa romaneasca a fost calificata drept partial libera, potrivit Rador.

Potrivit raportului Organizatiei Reporteri fara Frontiere, in Danemarca, cei care ameninta cu moartea jurnalistii si caricaturistii, in numele religiei, sunt islamistii fundamentalisti, in timp ce in Spania, organizatia terorista ETA continua sa faca presiuni asupra jurnalistilor, dintre care multi sunt obligati sa lucreze sub protectia politiei in tara Bascilor.

In Franta, in suburbiile marilor orase, ziaristii se confrunta cu o serie de riscuri, intre care furturi insotite adesea de agresiuni. In Italia, jurnalistii care denunta activitatile criminale ale Mafiei se expun unor represalii dure, cum ar fi tentative de asasinat, agresiuni si amenintari, in special in Sicilia si Calabria.

In Irlanda de Nord, delincventii, adeseori provenind din gruparile paramilitare loiale protestantilor, ii ameninta pe jurnalistii care desfasoara anchete asupra activitatii lor. Potrivit raportlui, violente impotriva jurnalistilor au fost semnalate, comise in cursul ultimilor ani, si in Suedia, Bulgaria, Ungaria, Cehia si Cipru.

De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, ONU califica drept "inadmisibile" atingerile aduse libertatii presei si in mod special faptul ca ziaristii isi pierd viata in timp ce isi fac meseria. si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei este ingrijorata de violentele indreptate impotriva jurnalistilor si de restrictiile impuse in continuare presei in unele tari, iar raportorul pentru libertatea presei, Andrew McIntosh, reaminteste tuturor ca legislatia privind mass-media trebuie sa respecte libertatea democratica.