Rezultatele finale ale alegerilor locale desfasurate joi in Anglia si Tara Galilor indica o infrangere zdrobitoare a Partidului Laburist, aflat la guvernare, al premierului britanic Gordon Brown. Laburistii, care, potrivit BBC, au inregistrat cele mai slabe rezultate in alegeri din ultimii 40 de ani, au pierdut inclusiv Primaria Londrei, unde candidatul conservator Boris Johnson ii va lua locul veteranului laburist Ken Livingstone, care detinea de opt ani functia de primar al Londrei.

Potrivit BBC, conservatorii au castigat aproape 44% din sufragii, in timp ce laburistii au ajuns doar la 24%, ceea ce inseamna ca actualul partid de guvernamant a inregistrat cea mai zdrobitoare infrangere in alegeri din ultimii 40 de ani.

La Londra, diferenta a fost totusi mica: candidatul conservator a castigat 1,168,738 din voturi, in timp ce Ken Livingstone a adunat 1,028,966 din preferintele de vot. Noul primar, un fost jurnalist poreclit "Bufonul", a promis ca va rasplati increderea electoratului.

La alegerile locale de joi, laburiştii au pierdut în total peste 300 de primarii.

Rezultatele finale ale alegerilor arata ca laburistii au pierdut sprijinul electoratului in mai multe regiuni importante ale tarii, lovitura finala fiind pierderea Primariei de la Londra. Asta in conditiile in care, cu numai sapte luni în urmă, Gordon Brown cocheta cu ideea organizării unor alegeri anticipate.

Laburistii au ocupat abia locul al treilea in alegeri, fiind intrecuti chiar si de Partidul Liberal-Democrat, considerat unul modest.