Iranul ramane principalul stat terorist din lume, iar reteaua terorista Al-Qaida continua sa fie cea mai mare amenintare terorista la adresa Statelor Unite. Acestea sunt concluziile raportului anual al Departamentului de Stat american.

Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati, raportul Departamentului de Stat privind terorismul identifica si in acest an Iranul drept cel mai activ stat-sponsor al terorismului, pentru sprijinul pe care il acorda extremistilor palestinieni si insurgentilor din Afganistan si Irak, unde elemente ale Garzilor Revolutionare Iraniene furnizeaza arme si antreneaza teroristi.

Raportul constata ca Al-Qaida si-a reconstruit unele dintre capacitatile pe care le-a avut inainte de 11 septembrie 2001 in Pakistan, unde atacurile s-au dublat intre 2006 si 2007, iar numarul victimelor a fost de patru ori mai mare.

Documentul Departamentului de Stat arata ca atacurile in Irak s-au redus intre 2006 si 2007, dar ca ele s-au soldat totusi cu 60% din victimele terorismului pe plan mondial. In 2007, mai mult de 22.000 de oameni au fost ucisi de teroristi, cu 8% mai mult decat in 2006.

Coordonatorul Departamentului de Stat pentru Contraterorism, Dell Dailey, spune totusi ca reteaua terorista Al-Qaida este mai slaba decat inainte de atacurile de la 11 septembrie 2001, gratie faptului ca au fost capturati sau ucisi numerosi membri importanti ai Al-Qaida.

Liderii retelei teroriste continua, insa, sa puna la cale atacuri si sa extinda conexiunile retelei in zone ca Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Europa.