Copiii care merg la cresa sau sunt ingrijiti de bona prezinta cu 30% mai putine riscuri de a se imbolnavi de leucemie, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, citat de Mediafax. Cercetatorii sunt de parere ca exista doua elemente care declanseaza leucemia la copii: Primul ar fi o mutatie genetica ce se produce in uter, iar al doilea, o infectie contractata de copiii foarte mici, care ar antrena un raspuns "eronat" din partea sistemului imunitar, provocand aparitia leucemiei. Cercetatorii cred ca testarea sistemului imunitar al copiilor prin raceli si alte maladii benigne de care se imbolnavesc la cresa sau frecventand alti copii poate elimina al doilea element care favorizeaza aparitia leucemiei.

In tarile dezvoltate, unul din 2.000 de copii sufera de aceasta boala.

Lucrarea, coordonata de Patricia Buffler, de la Universitatea din Berkeley, California, este o trecere in revista a 14 studii la care au participat 6.108 copii suferind de leucemie si 13.704 copii sanatosi.

"Per total, am remarcat o reducere cu 30% a riscului de leucemie la copiii care au mers la o cresa sau au avut o bona si care au avut oportunitatea de a dezvolta relatii sociale sau de a fi inconjurati de alti copii in prima perioada a vietii fata de copiii care nu au avut parte de asemenea experiente", a explicat cercetatoarea pentru postul de televiziune BBC.

"Acest lucru ne permite o mai buna intelegere a rolului potential al unei infectii sau a reglarii imunitare in acest proces", a adaugat aceasta.

Patricia Buffler a subliniat ca mecanismul exact al dezvoltarii leucemiei nu este cunoscut, dar niciun studiu nu indica o crestere a riscului de leucemie prin dezvoltarea relatiilor sociale.

In 2005, organizatia caritabila britanica Leukaemia Research Fund a publicat niste concluzii similare in revista British.