Uniunea Europeana a semnat astazi un acord privind consolidarea relatiilor cu Serbia, anunta agentiile de presa internationale. UE a invitat Serbia sa semneze Acordul de Stabilizare si Asociere dupa ce s-a ajuns la un compromis cu Olanda si Belgia. Cele doua tari se opuneau semnarii Acordului cu Belgradul din cauza lipsei de cooperare a Serbiei cu Tribunalul Penal International.

"Ministrii au convenit ca UE sa semneze Acordul de Stabilizare si Asociere cu Serbia astazi. Ministrii au ajuns la un acord cu anumite conditii. Semnarea ácordului va avea loc astazi la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei), declarase, in cursul zilei, un purtator de cuvant al Presedintiei Uniunii, citat de Mediafax.

La ceremonia de semnare a acordului au participat presedintele sarb Boris Tadici, ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, si vicepremierul Bozidar Djelici.

UE a invitat Serbia sa semneze Acordul de Stabilizare si Asociere dupa ce s-a ajuns la un compromis cu Olanda si Belgia.

Cele doua tari se opuneau semnarii Acordului cu Belgradul din cauza lipsei de cooperare cu Tribunalul Penal International.

Anterior, un purtator de cuvant olandez declarase, de altfel, ca aceste conditii presupun ratificarea acordului de catre statele UE doar dupa ce blocul comunitar va fi convins ca Belgradul coopereaza deplin în vederea capturarii suspectilor de crime de razboi si ca numai atunci Serbia va începe sa primeasca beneficiile comerciale si ajutoarele prevazute in acord.