Relatiile dintre Chisinau si Bucuresti se pot complica in mod serios, anunta cotidianul Nezavisimaia gazeta. Motivul acestor temeri il constituie, in oinia politicienilor moldoveni, discursul rostit de presedintele Vladimir Voronin pe unul din canalele televiziunii publice. Seful statului a acuzat Bucurestiul de incitarea conflictului transnistrean. Acest lucru a reabilitat, practic, Moscova, invinuita pana acum de acelasi lucru. Politicienii de peste Prut il acuza pe Voronin ca, prin aceste declaratii, urmareste stoparea declinului Partidului Comunist.

Voronin acuza Romania de amestec in conflictul din Transnistria

Nu exista nici o indoiala ca autoritatile de la Bucuresti nu vor intarzia cu un raspuns. Una e sa te certi din cauza denumirii corecte a limbii vorbita de moldoveni – moldoveneasca sau romana – si cu totul altceva este sa acuzi, practic, o tara membru NATO ca incinge un conflict armat.

Invitat al programului „O ora cu presedintele” difuzat de postul NIT, Voronin a spus ca in 1992, „Bucurestiul l-a obligat pe Mircea Snegur sa inceapa un razboi in Transnistria si sa intre in Tighina”. Voronina a subliniat ca „aceste lucruri trebuie spuse”. Neasteptata marturie a sefului statului moldovean, scrie NG, a intarit argumentele liderilor transnistreni, care au facut mereu referire la factorul romanesc, refuzand o impacare definitiva cu Chisinaul.

E adevarat ca ei nu aveau in vedere un conflict vechi, ci perspectivele lui: Tiraspolul intotdeauna a evocat o posibila unificare a Moldovei cu Romania. Acuzatia lui Voronin are si o alta latura. Problema este ca de-a lungul a 17 ani, Chisinau a promovat una si aceeasi linie – tot ce s-a intamplat pe Nistru in 1992 era opera Moscovei.

De aceasta versiune s-a folosit Snegur, care a ordonat „restabilirea ordinii constituţionale la Tighina”, dupa care in oras au intrat trupele moldovene. Aceleasi teze au fost sustinute si de anturajul presedintelui Voronin in perioada disputei lui cu Kremlinul – din 2003 pana in 2007.

Acuzatii electorale

Liderul Partidului National-Liberal, fost vicepresedinte al parlamentului, Nicolae Andronic, crede ca „declaratia a dat, de fapt, semnalul de incepere a campaniei electorale pentru alegerile legislative, care vor avea loc in primavara anului viitor”.

Partidul Comunist, condus de presedintele moldovean, a explicat Andronic pentru NG, „cade in sondaje, iar retorica antiromaneasca ii va aduce lui Voronin voturile atat ale moldovenilor care se opun unei apropieri excesive de Bucuresti, cat si ale celor care sustin un dialog mai strans cu Moscova şi care reprezinta o treime din populatia tarii”.

In campania anterioara, din 2005, Voronin a jucat dupa alte reguli. Atunci, el "a aratat acuzator in directia Moscovei si a acceptat sprijinul lui Traian Basescu, venit special la Chisinau sa faca agitatie in favoarea partidului lui Voronin”, dupa cum aminteste Andronic.

Fost ministru moldovean: nu au existat asemenea ordine de la Bucuresti

In privinta rolului jucat de Bucuresti in conflictul de pe Nistru, Nezavisimaia gazeta a solicitat un comentariu din partea a doua persoane care s-au aflat, în 1992, in tabere diferite: fostul ministru al securitatii Moldovei, Anatol Plugaru, si actualul ministru transnistrean al securitatii, Vladimir Antiufeev.

Potrivit lui Plugaru, „Bucurestiul a influentat politica Moldovei, a finantat Frontul popular, care urmarea iesirea tarii din URSS si ulterioara unire cu Romania”. „Dar", a spus Plugaru pentru NG, "nu am auzit de ordine venite de la Bucuresti si legate de Tighina, iar eu stiu, probabil, mai multe despre acest razboi decat multi altii. Un asemenea ordin de a intra in Tighina a fost dat de la Chisinau de conducerea moldoveana”.

Antiufeev a aratat ca in timpul razboiului soldatii moldoveni au luptat cu arme romanesti, au circulat cu blindate romanesti. Cu alte cuvinte, a existat un sprijin direct. In privinta ordinului de a intra in Tighina, Antiufeev nu a exclus posibilitatea existentei lui.