Guvernul britanic anunta ca cei care calatoresc cu avionul in Marea Britanie vor fi supusi din aceasta vara, unei proceduri de control automat prin scanarea fetei.

Astfel, cetatenii britanici, dar si cei din Spatiului Economic European, adica cetatenii celor 27 de state membere UE plus Elvetia, Islanda si Norvegia vor trebui sa treaca printr-un dispozitiv de recunoastere automata care le va scana fata, iar imaginea va fi comparata apoi cu datele din pasaportul biometric, scrie cotidianul The Guardian in editia online de vineri.

Autoritatile britanice cred ca un control automat prin scanare faciala este mai eficient decat cel facut de angajatii de pe aeroporturi.

Masura a fost luata pentru prevenirea trecerii frontierei cu pasaport fals si pentru a usura procedurile de control pe aeroporturi, micsorandu-se astfel timpul de asteptare pentru pasageri.

Deocamdata, guvernul de la Londra nu a decis in cate dintre aeroporturile britanice va fi testata noua tehnologie, dar prin aceasta metoda de identificare exista riscul ca inclusiv persoane cu acte in regula sa fie respinse la control daca in urma scanarii, figura lor nu corespunde cu informatiile inscrise in pasaportul biometric.

"In Marea Britanie securitatea frontierelor este una dintre cele mai bune din lume, dar pentru asemenea controale stricte este nevoie de timp. Vrem sa scurtam timpul de asteptare pe aeroporturi", a explicat ministrul britanic pentru imigratie, Liam Byrne.