Negociatorii Parlamentului European, ai celor 27 de state membre ale UE si ai Comisiei Europene au ajuns, miercuri seara, dupa 4 ore de discutii, la un acord privind proiectul de lege care reglementeaza repatrierea imigrantilor ilegali din Europa. Potrivit unor surse neoficiale, preluate de France Presse, s-a stabilit ca durata retinerii maxime a strainilor care se afla ilegal intr-un stat european este de sase luni, la care se mai poate adauga un an doar in cazuri exceptionale - acesta fiind unul din punctele cele mai controversate ale proiectului.

"Negocierile au reusit!" - a declarat ministrul sloven de Interne, Dragutin Mate, care a refuzat, insa, sa dea alte detalii suplimentare.

Europarlamentarul german Manfred Weber a declarat ca Parlamentul European vrea o serie de garantii, intrucat cele 27 de tari dorec reguli practice pentru repatrierea imigrantilor aflati in situatie ilegala. In opinia sa, documentul nu incrimineaza strainii aflati in neregula, ci se are in vedere fie legalizarea situatiei lor, fie expulzarea acestora.

Textul privind normele si procedurile comune aplicabile in Uniunea Europeana referitoare la returnarea cetatenilor din tarile neeuropene aflati ilegal in UE este discutata de institutiile Uniunii de aproape trei ani.