Lituania vrea ca in mandatul UE privind negocierile unui nou acord cu Rusia sa existe patru conditii, una dintre ele fiind solutionarea conflictelor din Georgia si Republica Moldova, potrivit Reuters. Pozitia diplomatilor de la Vilnius apare in contextul in care lunea viitoare, ministri de externe ai UE vor stabili mandatul UE pentru negocierile din 26-27 iunie, din Siberia, de la Summit-ul UE-Rusia.

Cele patru conditii ale Lituaniei constau - potrivit unor surse diplomatice - in adoptarea unor declaratii privind securitatea energetica, solutionarea conflictelor din Georgia si Republica Moldova, cooperarea Rusiei in anumite dosare legate de infractiuni si compensatii pentru cheltuielile de relocare ale fostilor prizonieri din lagarele sovietice reveniti in Lituania.

"Lituania nu are intentia de a bloca discutiile, in principiu, si ar dori sa vada cooperarea dintre UE si rusia avansand, insa asta nu se poate intampla in detrimentul intereselor Lituaniei", a spus un purtator de cuvant al ministrului de externe lituanian,Violeta Gaizauskaite. "Lituania nu a decis inca daca aproba sau nu mandatul UE pentru negocierile UE-Rusia", a completat aceasta.

In acelasi timp, aceleasi surse diplomatice sustin ca Lituania nu s-a opus discutiilor, insa spera sa se ajunga la un compromis joi, in reuniunea ambasadorilor UE. Chiar daca diplomatii europeni au spus ca incearca sa gaseasca o solutie pentru ingrijorarile Lituaniei, ei iau in calcul si posibilitatea unui blocaj, cu atat mai mult cu cat lituanienii considera ca mai este suficient timp pana la negocierile Rusia-UE.

Summitul din 26-27 iunie, din Siberia, este primul eveniment de acest gen la care va participa Dmitri Medvedev, in calitate de presedinte al Federatiei Ruse.

Lituania crede, la fel ca Polonia si alte state noi membre ale UE din centrul si estul Europei, ca Rusia se foloseste de pozitia de furnizor major de energie al UE pentru a-si impune temele din agenda proprie de politica externe in negocierile cu comunitatea europeana.