Senatorul de New York, Hillary Clinton, a castigat alegerile primare democrate in Pennsylvania, in cursa pentru alegerile prezidentiale din noiembrie din Statele Unite, transmit televiziunile americane.

Potrivit rezultelor din 95% din birourile electorale, Clinton a obtinut 55% din voturi, fata de numai 45% obtinute de rivalul sau, Barack Obama. Potrivit rezultatelor difuzate de CNN, Hillary Clinton a reusit sa-si adjudece 80 dintre delegatii democrati din Pennsylvania, in timp ce Obama a primit 66 de delegati.

Hillary a castigat datorita faptului ca a fost preferata de muncitori, femei si albi, precum si de catolici si de proprietarii de arme. Analistii au declarat ca Obama a fost votat de locuitorii din Philadelphia si din suburbii, in timp ce fosta Prima Doamana a SUA s-a impus in Pittsburgh, in localitatile din vestul si nord-estul industrial al statului.

"Unii au socotit ca voi fi eliminata, dar poporul american nu m-a parasit si merita un presedinte care nu abandoneaza lupta", a declarat imediat dupa victorie Hillary Clinton, in fata suporterilor sai.

Astfel, fosta Prima Doamna a SUA, in varsta de 60 de ani, scapa de eliminarea din cursa pentru investitura democrata. Urmeaza inca noua confruntari intre cei doi candidati, pana in 3 iunie.

Urmatoarele vor fi in 6 mai in Indiana si Carolina de Nord. Pana acum Obama a castigat in mai multe state decat contracandidata sa (28 fata de 17 tinand cont si de statele Michigan si Florida), si are sprijinul unui numar mai mare de delegati (1694 fata de 1556).

In tabara republicana, John McCain a castigat 72% dintre voturile alegatorilor din Pennsylvania. Senatorul de Arizona asteapta Conventia Nationala a partidului din vara pentru a fi nominalizat oficial pentru Casa Alba.