Americanii intentioneaza sa realizeze o statie spatiala permanenta pe Luna, pana in anul 2020, anunta Rador. Directorul NASA pentru programe de viitor, Carol Waltz, a declarat ca agentia americana intentioneaza sa stabileasca un avanpost pe Luna, in care astronautii americani sa poata trai timp de sase luni, durata asemanatoare prezentei celor de pe statia spatiala internationala.

"Aceasta, care poate gazdui trei oameni de stiinta, dar temporar si astronauti de pe navetele spatiale americane, va constitui un model pentru statia lunara, pe care intentionam s-o construim pana in anul 2020", a afirmat Carol Waltz.

NASA intentioneaza sa retraga din folosinta navetele spatiale, care vor fi inlocuite cu alte vehicole, pana in 2010, cand spera ca lucrarile la statia spatiala internationala vor fi terminate, urmand sa se concentreze pe crearea unor sisteme de transport, comunicatii si de energie pentru a permite astronautilor americani reintoarcerea pe luna, unde sa poata efectua cercetari de lunga durata, folosindu-se de resursele pe care le vor gasi pe satelitul natural al Pamantului. NASA nu exclude in viitor si unele misiuni pe Marte.