Deputatii de la Kiev sunt revoltati de afirmatiile atribuite presedintelui Basescu referitoare la unele teritorii ucrainene ce ar trebui sa faca parte din R. Moldova, unele voci cerand revizuirea statutului de membru UE pentru Romania, relateaza NewsIn.

"Nu pot sa cred ca presedintele unui stat membru al UE a putut face o asemenea declaratie! Este imposibil! Cred ca la mijloc e o eroare de interpretare", a declarat deputatul Partidului Regiunilor din Rada Suprema de la Kiev, Taras Ciornovil, citat de portalul ucrainean de stiri InterMedia Consulting. Potrivit deputatului. "Cariera politica a unei personalitati care a facut asemenea declaratii este compromisa in orice tara a UE".

"Declaratia presedintelui Romaniei privind o posibila intrare a Transnistriei in componenta Ucrainei in schimbul transferarii catre Republica Moldova a sudului Basarabiei si a Bucovinei de Nord este un vis subiectiv a lui Traian Basescu", a declarat si deputata Lidia Grigorovici, din blocul proprezidential "Ucraina Noastra".

"Personal, cred ca propunerea presedintelui Romaniei este un vis subiectiv care, cel mai probabil, a fost expus in mod neoficial, deoarece, in mod oficial, presedintele unei tari care este membra NATO nu are dreptul sa formuleze ca persoana oficiala, ca membru al Aliantei, orice fel de pretentii teritoriale fata de oricare alt stat, deoarece una dintre conditiile aderarii la NATO este recunoasterea imuabilitatii frontierelor dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat deputata ucraineana, citata de agentia rusa de stiri Novii Reghion.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in cadrul unei dezbateri despre securitatea Romaniei organizata de Fundatia Konrad Adenauer, ca pozitia Romaniei de sustinere a integrarii Ucrainei in NATO este "in stransa legatura cu politica pe care Romania o are fata de Republica Moldova". Prin intrarea Ucrainei in NATO nu se substituie responsabilitatea guvernului Republicii Moldova de a-si asigura securitatea, dar odata cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui sa garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integritatii terioriale si prin relatiile de buna vecinatate", a spus seful statului.

Acest "statut convenabil" este cu atat mai important cu cat, potrivit lui Traian Basescu, in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat presedintele - care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei".

Ambasadorul Romaniei la Kiev, Traian Laurentiu Hristea, a fost convocat vineri la Ministerul ucrainean de Externe pentru a da explicatii in legatura cu declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la Ucraina.