Candidatii democrati in cursa pentru Casa Alba, Barack Obama si Hillary Clinton, s-au declarat convinsi ca oricare dintre ei il pot infrange senatorul republican John McCain la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, transmite ABCNews.

Declaratiile au fost facute in timpul unei dezbateri televizate organizate in Philadelphia, ultima dintre cei doi inainte de alegerile preliminare ce se vor desfasura saptamana viitoare in Pennsylvania.

Niciunul dintre cei doi candidati democrati nu a dorit sa comenteze daca ii va propune celuilalt sa candideze, pe acelasi bilet, in fui\nctia de vicepresedinte. Obama a afirmat ca este "prematur" sa discute chestiunea vicepresedintelui, sustinand insa ca "partidul va fi unit in august", atunci cand democratii se vor reuni in Conventia Nationala de la Denver (Colorado).

La randul sau, Clinton a afirmat ca "lasand la o parte diferentele dintre noi doi, diferente care exista, ele sunt minore fata de diferentele dintre noi si senatorul McCain". Ambii candidati democrati l-au criticat, de altfel, pe veteranul de razboi pentru planurile sale economice, promitand ca nu vor majora taxele pentru cei care castiga mai putin de 200.000 de dolari anual.

Chestionata daca Obama ar putea castiga scrutinul prezidential, fosta Prima Doamna a SUA a declarat categoric: "Da, da, da", in timp ce, intrebat de sansele lui Clinton de a ajunge la Casa Alba, senatorul de culoare a raspuns: "Absolut ca are sanse si am mai spus acest lucru si inainte".

A 21-a dezbatere dintre candidatii democrati

Dezbaterea din Philadelphia a fost a 21-a intalnire televizata la care au luat parte cei doi rivali democrati. Confruntarea dintre ei a durat 45 de minute si s-a concentrat, in principal, pe gafele recente facute de cei doi.

Senatorul Clinton a criticat drept "ofensatoare" afirmatiile lui Obama potrivit carora, in orasele mici, oamenii ar fi mai amarati si, din cauza greutatilor, ei apeleaza la arme sau la religie. Senatorul de culoare a sustinut ca afirmatiile sale au fost scoase din context. In acelasi timp, Barack Obama a cautat sa se distanteze de remarcile mentorului sau spiritual, pastorul Jeremiah Wright, dupa ce acesta a afirmat ca atacurile de la 11 septembrie au fost provocate de SUA iar guvernul de la Washington "ar fi inventat SIDA pentru a elimina populatia de culoare".

La randul sau, fosta Prima Doamna a SUA si-a cerut scuze pentru prima oara pentru ca a exagerat relatarea unei vizite in Bosnia, in 1996, cand s-ar fi aflat sub focurile lunetistilor, dar si pentru intalnirile pe care strategul sau principal, Mark Penn, le-ar fi avut cu oficiali columbieni. Clinton se opune incheierii unui acord comercial cu guvernul de la Bogota, iar Penn a fost nevoit sa-si dea demisia in urma dezvaluirilor.

Obama si-a marit avansul la nivel national

Dezbaterea din Philadelphia a venit cu mai putin de o saptamana inainte de alegerile preliminare din Pennsylvania si la doar o zi dupa aparitia unor sondaje de opinie care dezvaluie ca avansul in sondaje pe care Barack Obama il are la nivel national in fata lui Hillary Clinton continua sa creasca (51% fata de 40%). Este cea mai mare diferenta inregistrata in acest an intre cei doi principali candidati democrati pentru Casa Alba. In Pennsylvania, senatorul de New York continua insa sa conduca cu cinci procente in fata lui Obama.

Barack Obama conduce in acest moment la numarul de delegati (1.414 la 1.243), iar fosta Prima Doamna spera ca va reduce din diferenta printr-o victorie la alegerile de saptamana viitoare. Niciunul dintre candidati nu va reusi sa obtina pana la Conventia din vara din Colorado numarul necesar de 2.024 de delegati pentru a obtine nominalizarea partidului, ceea ce va face ca balanta sa fie inclinata de asa-numitii superdelegati - lideri si alesi ai democratilor care vor vota si ei la Denver. De altfel, incluzand si superdelegatii, Obama are un avantaj de peste 130 de voturi (1,638 la 1,502).

Alegerile din Pennsylvania vor avea loc pe 22 aprilie.