Fostul presedinte american, Jimmy Carter, a facut un gest care a atras critici vehemente din partea Israelului. In timpul unei receptii in Cisiordania, fostul lider de la Casa Alba l-a imbratisat pe fostul vicepremier al Hamas, Nasser Shaer, iar acest semn amical a determinat autoritatile israeliene sa il acuze pe Carter ca "ofera credibilitate terorismului". Intalnirea s-a desfasurat cu usile inchise, insa gestul lui Jimmy Carter a fost raportat de catre participantii la discutii.

Potrivit agentiei France Presse, Jimmy Carter se afla intr-o vizita oficiala in Orientul Mijlociu, organizata din proprie initiativa in incercarea de a atenua conflictul israeliano-palestinian.

"Pozitia oficiala a Hamas este ca nu va negocia cu Israelul sau nu il va recunoaste in nicio circumstanta. Jimmy Carter a conferit credibilitate aceste pozitii si atunci te intrebi prin ce este destinata aceasta atitudine sa promoveze pacea si intelegerea" - a declarat un responsabil din Ministerul israelian de Externe. Fostul lider american nu a fost primit de premierul israelian Ehmud Olmert ci de presedintele Shimon Peres, care a criticat si el gestul lui Carter.

Jimmy Carter a fost negociator al acordurilor de la Camp David intre Israel si Egipt si este laureat al premiului Nobel pentru pace.