O descoperire care poate rasturna ierarhia marilor producatori de petrol ai lumii a fost anuntata aseara - in largul apelor braziliene a fost descoperit un zacamant urias de petrol, al treilea ca marime din cele cunoscute pana acum. Compania braziliana Petrobras, impreuna cu similara sa din Spania, Repsol, si compania britanica BG Group, au dat de rezerve necunoscute insumand - potrivit Agentiei Nationale a Petrolului- circa 33 de miliarde de barili de petrol, cantitate suficienta pentru a acoperi integral necesarul rafinariilor americane timp de 6 ani.

Botezat „Carioca”, zacamantul este cea mai importanta descoperire in domeniu facuta in ultimii 30 de ani. Numai zacamintele de la Gawar (Arabia Saudita) cu 83 de miliarde barili si Burgan (Kuweit) cu 72 miliarde depasesc „Carioca”.

Descoperirea de luni seara, odata intrata in exploatare, ar propulsa Brazilia pe primul loc intre producatorii sud-americani de petrol, inaintea Venezuelei, si, de asemenea, ar plasa-o, la nivel mondial, inaintea Libiei.

Dupa primele anunturi, Agentia Nationala de Petrol a adoptat prudenta maxima in declaratii, ceea ce nu a impiedicat ca actiunile celor trei ciompanii mentionate sa explodeze pur si simplu la Bursa. Chiar in seara zilei de luni, Petrobras a inregistrat o crestere de 6 %, a doua zi la bursa londoneza, actiunile BG Group au „saltat” cu 8,4 %, iar actiunile Repsol, cu 14%.