Avansul pe care Barack Obama il avea in fata lui John McCain intr-o confruntare ipotetica la alegerile pentru presedintia Statelor Unite s-a redus aproape complet, dezvaluie un sondaj de opinie al Associated Press, citat de blogurile de campanie.

Obama avea in februarie un avantaj de 10 procente in fata senatorului de Arizona, insa sondaje de opinie recente indica faptul ca McCain este la egalitate atat cu senatorul de culoare, cat si cu fosta Prime Doamna a SUA, Hillary Clinton.

Mai mult, numerosi suporteri ai celor doi candidati democrati sutin ca vor vota cu John McCain in cazul in care candidatul lor nu va obtine nominalizarea Partidului Democrat la Conventia Nationala a partidului, ce se va desfasura la sfarsitul lunii august in Denver (Colorado). Un sfert dintre sustinatorii lui Obama au declarat ca vor vota cu McCain daca senatorul de culoare nu obtine nominalizarea democratilor, in timp ce o treime dintre suporterii lui Hillary il vor alege pe republican daca fosta Prima Doamna nu intra in cursa directa pentru Casa Alba.

Potrivit anchetelor de opinie, Hillary Clinton are un usor avantaj in fata lui McCain in competitia pentru Casa Alba (48 la 45), in timp ce veteranul din Vietnam l-a egalat pe Obama in optiunile alegatorilor (45 la 45). In urma cu doar doua luni, un sondaj AP dezvaluia ca Omaba avea un avantaj de 10% in fata lui McCain (51-41), iar Hillary il conducea pe senatorul republican cu 48 de puncte la 43.

La nivel national, Barack Obama continua sa aiba un usor avantaj in fata lui Hillary Clinton (46 fata de 43).

Hillary pierde puncte in Pennsylvania

Avantajul pe care Hillary Clinton il avea in fata lui Barack Omaba in Pennsylvania s-a redus dramatic in ultimele saptamani. Potrivit CCN, senatorul de New York conduce in prezent cu doar patru puncte in fata lui Obama, cu doar cateva zile inaintea alegerilor din Pennsylvania.

Hillary conduce cu 46 de procente fata de 42 de procente in fata senatorului de culoare, in timp ce 12% dintre democrati s-au declarat nehotarati. Un sondaj realizat vinerea trecuta dezvaluia faptul ca fosta Prima Doamana beneficia de 11 procente in fata lui Obama.

Analistii sunt convinsi ca scaderea avantajului lui Hillary se datoreaza declaratiilor sale recente privind vizita in Bosnia, in 1996 si presiunilor venite din partea unor lideri democrati de a se retrge din cursa electorala pentru a nu diviza partidul. In plus, tabara senatorului de culoare beneficiaza de fonduri aproape duble pentru campania din Pennsylvania fata de cea a lui Hillary si ruleaza mii de spoturi publicitare pro-Obama la posturile de televiziune.

Barack Obama conduce in acest moment la numarul de delegati (1.414 la 1.243), iar fosta Prima Doamna spera ca va reduce din diferenta printr-o victorie la alegerile din Pennsylvania. Niciunul dintre candidati nu va reusi sa obtina pana la Conventia din vara numarul necesar de 2.024 de delegati pentru a obtine nominalizarea partidului, ceea ce va face ca balanta sa fie inclinata de asa-numitii superdelegati - lideri si alesi ai democratilor care vor vota si ei la Denver.

Alegerile din Pennsylvania vor avea loc pe 22 aprilie.