Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, si Igor Smirnov, presedintele transnistrean, s-au intalnit vineri la Tighina (Bender) si au discutat despre conflictul transnistrean, a anuntat ministrul transnistrean de Externe, Valeri Litkai.

Litkai este cel care a pregatit negocierile, impreuna cu colegul sau moldovean - ministrul Integrarii, Vasili Sova. Informatia a fost confirmate de surse guvernamentale de la Chisinau, scrie ITAR-TASS.

Aceasta este prima intilnire dintre cei doi dupa sapte ani. Potrivit presei ruse, intilnirea a fost mediata de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Intalnirea presedintelui Moldovei cu liderul transnistrean a durat circa o ora si jumatate. Imediat dupa inchierea discutiilor, Voronin a plecat la Chisinau. Smirnov a ramas in cladirea sefului administratiei din Tighina. Surse ale administratiei tiraspolene au anuntat ca, pe parcursul negocierilor, partile au convenit relurea tratativelor de reglementare a conflictului transnsitrean in format 5 plus 2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE si SUA, UE). Data si locul primei runde vor fi anuntate ulterior.

Aceeasi sursa a precizat ca presedintele moldovean a promis sa examineze posibilitatea simplificarii regimului de derulare a operatiunilor de export-import de catre agentii economici transnistreni, si sa puna o vorb buna la UE pentru ridica vizele pentru liderii de la Tiraspol.