Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, nu va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Decizia a fost luata in urma cu cateva luni si tine de programul incarcat al acestuia, a declarat purtatorul de cuvant Marie Mukabe, citat de BBC.

Ea a precizat ca secretarul general al ONU "a comunicat guvenului chinez, in urma cu cateva luni, ca nu poate accepta invitatia la acest eveniment important, din cauza programului sau incarcat", lasand astfel sa se inteleaga ca decizia lui Ban Ki-moon nu are nicio legatura cu amplele proteste de pe traseul tortei olimpice fata de incalcarea drepturilor omului in China.

Intre timp, flacara Jocurilor Olimpice de la Beijing va traversa, vineri, capitala argentiniana Buenos Aires, singurul oras sud-american aflat pe traseul tortei.

Politistii au luat masuri sporite de securitate, dar nu se asteapta la proteste majore din partea manifestantilor pro-Tibet, asa cum au fost cele din Europa, comenteaza presa internationala.

"Argentina este o tara care iubeste foarte mult sportul, iar trecerea tortei va fi o sarbatoare", a declarat ieri Francisco Irarrazaval, responsabil cu actiunile sportive ale orasului.

Flacara Olimpica, insotita de 140 de persoane, a ajuns la Buenos Aires joi seara, ora 22:00 ora Romaniei venind de la San Francisco unde 6 000 de protestatari pro-tibetani, adunati pe strazile orasului au incercat sa-i intrerupa traseul.