Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, a sustinut joi dimineata o conferinta de presa la Tokio, in care si-a exprimat sprijinul pentru desfasurarea Jocurilor Olimpice in China. "Sunt un sustinator al Jocurilor Olimpice care se vor desfasura in China. Sunt oameni care ma critica, dar nu am niciun motiv sa le impun sa nu o mai faca", a mai precizat Dalai Lama.

El le-a transmis tibetanilor un mesaj de pace si nu unul politic. "Ii indem sa nu participe la vreo actiune violenta, dar nimeni nu are dreptul de a pune pumnul in gura tibetanilor. Exista o problema in Tibet, insa acolo nu este libertate de exprimare", a adaugat Dalai Lama. El a atras atentia ca tibetanii nu sunt impotriva chinezilor si a subliniat ca Tibetul este interesat de pastrarea culturii. In opinia lui Dalai Lama, pentru a evita situatiile conflictuale din zona Tibetului, este necesar ca autonomia sa fie una reala si nu pe hartie.

Liderul spiritual al tibetanilor traieste in exil din 1959. El a militat pentru independenta Tibetului si, apoi, pentru autonomia regiunii. Tibetanii il venereaza, multi dintre ei considerandu-l incarnarea lui Buddha.

Dalai Lama a fost acuzat de premierul chinez Wen Jiabao ca s-a aflat in spatele protestelor organizate in Lhassa de calugarii budisti, soldate cu morti si raniti.