Igor Smirnov, liderul nerecunoscutei Republici transnistrene, a dezvaluit pentru Nezavisimaia Gazeta cateva detalii din timpul convorbirii istorice pe care a purtat-o cu Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova. Smirnov a recunoscut ca cel care a mediat discutia telefonica de luni - prima in ultimii sapte ani - este Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

NG. Presa a anutat ca, dupa sapte ani, ati avut cu Vladimir Voronin o convorbire telefonica. Este adevarat?

IS: A existat o asemenea discutie. Convorbire despre care, anterior, imi vorbise ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Mi-a zis: „Veti fi sunat de Voronin” si m-a întrebat: „Veti vorbi cu el?”. I-am raspuns: „Da, voi vorbi”.

NG: Si Voronin v-a sunat luni...

IS: Voronin m-a sunat pe 7 aprilie, aproape de data aniversara a semnarii de catre noi a protocolului care stabileste conditiile si perspectivele relatiilor dintre Transnistria si Moldova. Asta s-a intamplat pe 9 aprilie 2001. Documentul vorbea despre conditiile obligatorii de aproiere a partilor – despre limba rusa ca a doua limba de stat in Moldova, despre aderarea ei la Uniunea Rusia-Belarus, etc. Un protocol semnat de mine si de Voronin. Ulterior el l-a respins.

NG: La telefon, ati vorbit despre acest protocol?

IS: M-a sunat si am vorbit doar ca trebuie sa ne intalnim. Domnul Voronin mi-a propus sa ne vedem undeva pe Nistru, unde guvernul de la Chisinau are o zona de odihna. Dar i-am spus ca Pasat (fostul ministru moldovean al apararii) s-a dus in Moldova si a fost bagat la inchisoare. Eu nu am de gand sa intru pe teritoriul molodovenesc.

Dar nu locul intalnirii este esential. Daca vom ajunge la un consens pe marginea tratatului, dupa care el va fi ratificat de parlamentele noastre, vom decide ulterior unde sa ne vedem. Dar in acest caz, Moldova va trebui sa amendeze numeroase documente adoptate. I-am spus asta lui Voronin, subliniind ca nu intentionez sa insel pe nimeni – nici Moldova, nici Rusia.

NG: Despre ce tratat vorbiti – de prietenie si colaborare?

IS: Da, despre tratatul de colaborare dintre Moldova si Republica Moldoveneasca a Transnistriei.

NG: Cu alte cuvinte, despre un tratat dintre doua state?

IS: Exact.

NG: De cine va fi elaborat?

IS: De ce sa-l elaboreze? A existat un asemenea proiect, la care trebuie acum sa revenim. Desigur, daca e nevoie textul poate fi modificat, definitivat. Dar materialul de pornire exista.

NG: Cine l-a scris – partea moldoveneasca sau cea transnistreana?

IS: Transnistreana.

NG: Altfel spus, dumneavoastra sugerati ca acest tratat oarecum uitat sa fie luat ca baza, analizat, adaptat, daca e cazul, pentru ca pe baza lui sa se deruleze viitoarele negocieri?

IS: Corect. Pentru ca, dupa cum stiti, exista rezultatul unui referendum, desfasurat in Transnistria in septembrie 2006. Atunci, cetatenii Transnistriei care au participat la vot (97%) au spus ca suntem stat independent si ca viitorul nostru este alaturi de Rusia. Duma de stat a recunoscut ca referendumul s-a derulat in conformitate cu toate normele internationale.

NG: O publicatie de la Moscova a scrie ca intrevederea cu Voronin ar putea avea lor in curand si ca va fi finala in negocierile de reglementare a conflictului transnistrean.

IS: Intr-adevar, negocierile se pot incheia in cel mai scurt timp, asa cum a scris Kommersant, dar numai in cazul in care Voronin ne va recunoaste.