Joi, nepalezii vor decide daca vor sa faca un pas istoric spre democratie sau nu. Pentru aceasta este nevoie de alegeri legitime si de o atitudine responsabila. Pana atunci, Nepal ramane cea mai saraca tara din Asia de Sud, cu un PIB de 200 de Euro pe cap de locuitor. Alegerile sunt supravegheate de mai multe organisme internationale, ca ONU, Parlamentul European, dar si de fostul presedinte al SUA, Jimmy Carter. Delegatia Legislativului european este prezidata de Josep Borell Fontelles, fostul presedinte al PE.

Nepal - de la monarhie absoluta la monarhie constitutionala

Nepalul este o tara cu aproximativ 28 de milioane de locuitori, care dupa proteste violente ce au rapus aproximativ 500 de persoane, a reusit sa treaca, in 1990, de la o monarhie absoluta la o monarhie constitutionala. Insa, dupa primele alegeri democratice din 1991, democratia nu s-a consolidat.

In 1996, Partidul Comunist din Nepal (Maoist) a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren, in mod special in zonele rurale. Formatiunea avea ca obiectiv inlocuirea democratiei parlamentare cu o republica populara. Acest lucru a generat un razboi civil, soldat cu 12.000 de morti si zece ani de conflict continuu. In urma conflictelor, in 2002, regele a declarat starea de urgenta si a suspendat parlamentul, recastigand prerogativele absolute pe care le avea vechiul suveran. El a guvernat tara prin intermediul decretelor regale.

2005 - negocieri pentru intoarcerea la democratia parlamentara

In 2005, cele mai importante sapte partide din Nepal au format o alianta si au inceput negocierile cu maoistii pentru refacerea democratiei. Au reusit sa negocieze o intelegere in 12 puncte. Ca reactie, regele a ordonat arestarea a peste 200 de lideri politici si a taiat toate mijloacele de comunicare intre capitala Katmandu si restul tarii, inclusiv telefoanele mobile si accesul la emisia TV.

In aceste conditii, atat Alianta celor Sapte Partide (ASP), cat si Maoistii, au boicotat alegerile locale din februarie 2006. In tot Nepalul au avut loc ample miscari de protest. Grevele si manifestatiile au tinut trei luni, dupa care regele a renuntat. Suveranul a repus parlamentul in functie si a numit un premier din ASP.

De atunci, parlamentul a incercat sa reduca din ce in ce mai mult autoritatea si prerogativele regelui, iar in noiembrie ASP a semnat un acord comprehensiv de pace cu maoistii. S-a creat o constitutie interimara si s-a decis declansarea alegerilor pentru Adunarea Constitutiva, forul care va fi desemnat sa creeze o constitutie noua, moderna si democratica pentru Nepal.

Alegeri tensionate

Dupa cum se vede, drumul spre democratie nu a fost si nu este deloc usor pentru nepalezi. In acest moment, in zona Terai, unde traiesc cam 40% dintre nepalezi, majoritatea de origine indiana, au loc miscari si violente continue, avand in vedere ca aceasta zona este subreprezentata in politica. In plus, fortele politice majore din tara sunt macinate de tensiuni, in mod special remarcandu-se diferendele dintre partidele ASP si maoisti.

In tara exista in continuare o armata a regelui, institutie care a fost pana nu demult principala forta de presiune a regelui, iar acum este in expectativa. La randul lor, maoistii au sub control un brat armat, care poate sa devina o forta de presiune, chiar daca armatele au convenit sa nu se amestece in regiune.

Alegerile pot fi perturbate si de alte grupuri armate, in mod special in zona Terai, unde patru grupuri au amenintat imtr-un comunicat emis in martie, ca vor face totul ca sa opreasca desfasurarea alegerilor. Exista deja informatii ca, in ultimele zile, au avut loc multe ciocniri si violente, in care au murit atat activisti, cat si cativa candidati.

Jurnal de alegeri

Am considerat ca poate fi interesant si util pentru cititorii HotNews.ro sa le ofer informatii privind desfasurarea alegerilor. O sa incerc sa creez un jurnal al acestui scrutin, in care relatez tot ce face o misiune europeana, introducandu-i astfel pe cititori in spatele culiselor.

In aceelasi timp o sa incerc sa prezint evenimentele si situatia de la fata locului, astfel ca dumneavoastra sa va puteti forma o imagine exacta despre nasterea democratiei din Nepal. Scriu aceste randuri din avion, in drum spre aceasta tara, unde sper ca voi avea acolo toate mijloacele de comunicare pentru a reusi sa va ofer o relatare aproape live a evenimentelor.

Ca europarlamentar sau ca orice alt functionar european, cateodata am ocazia sa asist la momente unice in istorie. In recenta mea activitate de deputat in Legislativul comunitar am avut norocul sa asist la ratificarea Cartei Fundamentale a Drepturilor Omului in Parlamentul European, la ratificarea Tratatului de la Lisabona in Parlamentul Romaniei sau la sarbatorirea a cincizeci de ani de activitate a Legislativului de la Strasbourg. Toate au fost momente importante, istorice si ma bucur ca am avut ocazia sa fiu prezent la ele.

Toata viata mea insa am fost pasionat de evenimente sau intamplari concrete. Intotdeauna m-a atras mai mult partea practica decat cea teoretica. Tocmai din aceste motive, faptul ca am fost desemnat de Parlamentul European sa fac parte din echipa de observatori din partea institutiei la alegerile din Nepal m-a entuziasmat. Faptul ca mi s-a acordat sansa de a fi martor la nasterea unei democratii este, din punctul meu de vedere, o experienta unica, dar si o modalitate de a invata atat democratia, dar si de a aprecia mai mult acest tip de guvernamant.