Pui arma la umar, incarci, tintesti si tragi. La standul Cowboy Action Shooting de la Bursa de arme din Stuttgart, mii de vizitatori si-au verificat precizia, implinindu-si, pentru un minut, visul de cowboy in Vestul salbatic. Interesul pentru arme si militarismul nu sunt in recul, ba chiar dimpotriva. NATO se extinde, inarmarea devine din ce in ce mai sofisticata, iar vocile anti-militaristilor se pierd in valul general de entuziasm.

Ajunsa la a 40-a aniversare, Bursa de arme gazduita de noul complex expozitional de la Suttgart intre 28-30 martie, a inregistrat progrese, dupa cum spun organizatorii. Pentru prima data in istoria ei, ea s-a desfasurat independent, si nu in contextul altor targuri si prezentari de colectii.

O hala intreaga, (Nr. 8) a stat la dispozitia celor 200 de expozanti si peste 15.000 de vizitatori. In oferta de cumparare au intrat arme de vanatoare si sportive moderne, munitie si accesorii, dar si piese de colectie, arme de panoplie si recuzita, uniforme, medalii, ordine si literatura de specialitate.

IWB Stuttgart n-a fost o exclusivitate regionala. Participarea a fost europeana, cu precadere din Franta, Austria, Elvetia, insa si din Italia si Croatia. Un larg perimetru din expozitie a stat sub semnul Vestului salbatic american, trasul la tinta cu pusca si un dans pe muzica country fiind momentele de varf. La capatul opus al halei, au expus si vandut rusii, sub steag rosu cu Lenin brodat in auriu.

Chilipiruri si noul regim al armelor

Intre 5 euro - un spray mic cu piper, 7 euro - un chipiu de duzina, 30 de euro - un tricou cu inscriptie de Legiune Straina si 3.000 de euro - o arma performanta, la IWB 2008 s-a putut cumpara mai tot ce viseaza un suflet de impatimit al bravurii si militarismului.

Nu toate cumparaturile au fost la liber: pentru arme si munitie trebuie permis. Media de cumparare a fost de 433 de euro de vizitator, cu 25 de euro mai mult ca la precedenta bursa, ceea ce inseamna ca cifra de vanzare s-a ridicat, in trei zile, la aproximativ 6.500.000 de euro.

In afara standurilor private cu vanzare, au avut standuri informative asociatiile de tir sportiv, Politia si Vama germana. Arme de ultima ora confiscate de vamesii germani au fost expuse la stand.

Ministerul de Finante a editat si o brosura cu informatii complete despre circulatia persoanelor si marfurilor in spatiul UE si non-UE, intitulata „La vreme de drum – cum treceti prin vama”.

Alaturi de aceasta, s-a difuzat material informativ despre noua Lege a armelor, care restrictioneaza posesia de arme albe, a celor gen jucarie si a materialelor pirotehnice. Pistolul cu impulsuri electrice, asa numitul Air-taser, intra de la 1 aprilie 2008 in categoria armelor a carei folosire e interzisa in Germania.

Tir sportiv, Rommel si pistolul 08

Cateva federatii de tir sportiv, independente sau institutionale, si-au promovat oferta la Bursa. Sub numele generic de Federatie de Tir a Armatei si Politiei (Bund der Militaer-und Polizeischuetzen e.V – BdMP) una dintre aceste federatii reuneste sute de filiale si unitati pe teritoriul Germaniei.

Brosura informativa difuzata la IWB, complet epuizata, cuprindea si un formular de completat, cu ajutorul caruia, pentru 52 de euro anual, poti deveni membru al unei unitati locale a BdMP.

Herr Haensler, coordonatorul de stand, a insistat nu doar pe „performantele sportivilor nostri, printre care si femei, la tirul de 1.500 de metri”, ci si pe numarul redus de accidente de concurs si masurile speciale de securitate asigurate sportivilor, in cadrul competitiilor de tir la care a luat parte federatia germana de tir BdMP.

Asociatia Colectionarilor de Ordine Germani a expus decoratiile si medaliile primite de landul Baden-Wuerttemberg, ca urmare a unor interventii deosebite ale pompierilor si Crucii Rosii. Intentia a fost „sa reinvie un moment interesant al istoriei regiunii”, dupa cum se specifica in declaratia facuta presei.

Tot in spirit istoric, s-a aniversat centenarul introducerii in uzul armatei germane a pistoalelor automate 08 model Borchardt, Borchhardt/Luger si Luger Parabellum. Patru decenii a fost Pistolul 08 in diverse variante, arma scurta standard a militarilor germani, dar si a politiei din Germania.

In afara obiectelor expuse la IWB s-a lansat si un pliant informativ cu invitatia de a vizita expozitia din martie-aprilie 2008 de la Heilbronner Torhaus, cu tema „Rommel si vanatorii de munte din Baden-Wuerttemberg”. Organizatorii expozitiei pun accent pe debutul militar al comandantului cunoscut prin actiunile sale militare din nordul Africii, in cel de-al doilea razboi mondial.

Se precizeaza ca „si astazi, numele Rommel este asociat, in Italia, Anglia si Franta, nu doar cu Africacorps, ci si cu opozitia politica din timpul celui de-al treilea Reich”.