Vladimir Putin: Nu a fost un joc de ping-pong al acuzatiilor reciproce cu oficialii NATO

de Anne-Marie Blajan, A.N.     HotNews.ro
Vineri, 4 aprilie 2008, 14:22 Actualitate | Internaţional


Summit NATO, Bucuresti 2008
Rezultatele colaborarii cu NATO depind de felul in care Alianta tine cont de interesele Rusiei, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin, dupa Consiliul Rusia-NATO. Liderul de la Moscova a declarat ca "prezenta unui bloc militar la granitele noastre nu e de natura sa dea liniste Rusiei".

Conferinta de presa a delegatiei ruse a inceput cu 45 de minute intarziere, iar intrarea lui Vladimir Putin in sala a suscitat apaluze. Erau aplauzele unor jurnalisti rusi care se asteptau ca raspunsurile sa vina de la ministrul de externe, Serghei Lavrov, in schimb a aparut insusi liderul de la Kremlin.

Dialogul avut la Bucuresti a fost "foarte deschis, foarte constructiv si sincer", in care si-a prezentat pozitia si in care a gasit aceeasi sinceritate a raspunsurilor si la partenerii din NATO.

Discutia despre scutul antiracheta va avea loc la Soci, sambata si duminica, in dialogul cu presedintele Bush, extinderea NATO spre granitele Rusiei nu este de natura sa linisteasca Rusia, chiar daca este capabila sa isi asigure securitatea, iar in privinta Tratatului CFE adaptat trebuie facut ceva, nu doar acuzata Rusia ca s-a retras din el - sunt cateva din ideile exprimate de presedintele rus.

Putin a prezentat ca alternativa la scutul antiracheta american unul al SUA, Rusiei si Europei

Liderul de la Kremlin a spus ca discutia privind scutul antiracheta american a fost atinsa tangetial in Consiliul NATO-Rusia, in contextul unui scut privind protectia teatrelor de operatii. Altfel, principalele discutii vor fi la Soci, sambata si duminica, atunci cand se va intalni cu presedintele Bush.

El a mai spus ca a prezentat Consiliului o proprie initiativa in ceea ce priveste scutul antiracheta, un proiect comun, sub comanda NATO, Rusia si SUA, cu doua centre de schimb de informatii: unul la Bruxelles, altul la Moscova. Propunerea sa a fost respinsa, insa nu a dat explicatii. Putin a lasat doar sa se inteleaga ca propunerile aliatilor au fost mai proaste, fara a detalia in ce sens.

Putin: Nu ne dorim un Razboi Rece!

Presedintele Putin crede ca nu se poate vorbi in termeni de nou Razboi Rece si nici nu este posibila o situatie de acest gen.

"Cred ca acest lucru nu este posibil, nimeni nu este interesat de acest lucru. Poate ca exista anumite forte separate care ar dori sa tulbure apele si in aceasta apa tulbure sa prinda pesti. Dar jucatorii globali, si anume Europa, SUA, Rusia, nimeni nu este interesat la revenirea in trecut. Nu exista o asemenea nevoie. Vreau sa va atrag atentia ca nu exista niciun fel de dispute si diferente ideologice in Europa astazi", a spus Vladimir Putin

Nimic nu separa Europa astazi si "daca vorbim despre faptul ca avem anumite preocupari, anumite teme, am dori sa fim auziti si sa solutionam impreuna problemele care apar. Se spune adesea ca Rusia nu este foarte vorbareata. Dar de ce am fi daca nu este vorba despre amenintari la securitatea noastra nationala", s-a intrebat liderul de la Kremlin.

Sa facem ceva in privinta tratatului CFE! a indemnat Putin

"Ati spus ca noi am blocat Tratatul CFE (n.r. privind fortele conventionale in Europa), dar noi l-am ratificat, am indeplinit acest tratat", a atacat el acest subiect dificil si a adus argumente care au incercat sa darame intreaga logica si retorica occidentala.

El a subliniat ca Rusia este singura tara care respecta tratatul, in timp ce tarile baltice au semnat versiunea veche, dar nu au ratificat-o pe cea adaptata. "Noi suntem singura tara din acest tratat care si-a luat obligatia de a-si reduce propriile trupe, pe propriul nostru teritoriu. Si nu numai ca ne-am luat aceasta obligatie, dar am si ratificat Tratatul. Partenerii nu au facut, invocand Acordurile de la Istanbul, a continuat putin, pe un ton ceva mai dur decat pana in acel moment.

Putin a arata ca rusii au scos doua baze militare din Georgia, dar acum se discuta sa scoata alte doua. In ceea ce priveste Transnistria, a spus presedintele rus, trebuia sa scoata sau sa distruga armament greu, ceea ce s-a intamplat, iar acest expertii internationali au constatat asta.

"Asa ca, dragi prieteni, haideti sa traim prieteneste si sa avem un dialog deschis si cinstit. Asa cum va fi atitidinea fata de noi, tot asa vom actiona si noi la aceasta politica", a fost indemnul liderului de la Kremlin.

Mai mult, el a dat semnale in privinta tratatului CFE adaptat: "In prezent, am auzit de la partenerii mei si exista dorinta fie de a ratifica ceea ce s-a convenit inainte, fie sa ajungem la un nou acord, fie sa modificam ceva. Dar trebuie sa facem ceva, trebuie sa actionam", crede Putin.

Ce poate face NATO fara Rusia? Nimic, spune liderul de la Kremlin


Vladimir Putin crede ca NATO nu poate face fata provocarilor si problemelor actuale fara Rusia. Iar extinderea nu este o solutie la acestea. "Am discutat sincer cu partenerii nostri si le-am spus ca noi nu consideram ca extinderea NATO conduce la rezolvarea problemelor actuale. Cand a fost creat NATO exista Imperiul Raului, URSS.  Astazi nu mai exista Uniunea Sovietica si nu exista blocul de est. Si atunci impotriva cui exista NATO? Am auzit ca pentru solutionarea problemelor actuale si a provocarilor existente. Care sunt aceste probleme si provocari?", a intrebat Putin.

In neproiliferarea armelor nu se poate face nimic fara Rusia, "unul dintre cele mai mari state nucleare din lume", care si-a refacut si dezvoltat potentialul nuclear. Nici in privinta Afghanistanului NATO nu se descurca singur, dovada ca a cerut ajutorul Kremlinului, iar vineri, la Summit, s-a semnat acordul de tranzitare a teritoriului rusesc.

Rusia a eliminat bazele militare din Vietman, Cuba si Europa de Est si a primit in schimb doua baze, In romania si Bulgaria

Integrarea in NATO nu inseamna democratizare, raspuns liderul de la Kremlin argumentelor aliatilor care i-au spus ca este si in interesul Rusiei sa aiba la granitele ei state democratice si stabile.

"Pentru mine, aceasta este o ipoteza foarte ciudata. Ganditi-va cum suna: in primul rand, daca o tara sau alta este membra a NATO, atunci ea pretinde ca e si democratica. Iar daca nu e in NATO, insamna ca nu e democratica. Haideti sa vedem ca sunt tari in lume - despre care nimeni nu se indoieste ca sunt democratice - care nu sunt membre ale NATO. Dar asta nu inseamna ca nu mai sunt democratice. Sau Ucraina, ar fi fost primita ieri in NATO si ar fi devenit democratie? Ce, asta inseamna ca astazi nu este democratie?", a argumentat la randul sau Vladimir Putin.

Extinderea nu este impotriva Rusiei, au incercat sa il asigure Aliatii. Dar Putin a gasit contraargumente si in acest sens, incepand cu un compliment la adresa istoriei Germaniei si a lui Bismark: "Eu sunt interesat, iubesc istoria europeana si cea germana. Marele Bismark spunea ca in asemenea probleme nu sunt importante intentiile, ci potentialul", a spus presedintele rus.

El a aratat ca Rusia a facut o serie de gesturi de bunavointa, in timp ce NATO a facut gesturi contrare. "Nimeni nu a schimbat articolul 5 din Tratatul de la Washington, noi am lichidat bazele din Vietman, din Cuba, am scos toate unitatile militare din Europa de Est. Din partea europeana am retras aproape integul armanent greu", a aratat Putin.

Si ce a primit Rusia in schimb? "O baza in Romania, unde ne aflam acum, o baza in Bulgaria, un raion de pozitionare strategic american in Polonia si Republica ceha. Aceasta e o apropiere a infrestructurii militare catre granitele noastre", a raspuns singur, propunand deschidere si onestitate in discutarea acestor subiecte. Iar Consiliul NATO-Rusia este un cadru in care ele pot fi discutate.

Putin, un presedinte sarmant, si-a luat la revedere si a multumit presei internationale la Bucuresti

Sujmmitul de la bucuresti a fost ultimul mare eveniment international la care a participat Vladimir Putin in calitate de sef al Federatiei Ruse. Peste o luna va preda prerogativele puterioi succesorului sau, Dmitri Medvedev.

Intrebat daca se simte faptul ca va trebui sa se dea la o parte o usurare, el a spus ca renunta bucuros la povara pe care a purtat-o pe umeri 8 ani de zile. Cu o voce scazuta, emotionat parca de intrebare, dar si de constientizarea situatiei, cu o privire parca mai putin agera si taioasa decat in prima parte a conferintei, cea neemotionala, Putin a raspuns:

"Eu, ca orice om care a avut o atitudine responsabila fata de obligatiile de serviciu si care a facut toate eforturile, sigur ca astept ca aceasta povara a responsabilitatii sa treaca de pe umerii mei pe umerii altui om. Dar, cum se spune la noi, de ce sa nu ne bucuram aici, pentru ca este lasarea la vatra. Este incheierea perioadei de lucru, o perioada cu rezultate".

De altfel, atitudinea lui Putin a fost cordiala, calma si sarmanta. Rapunsurile la intrebari au fost date pe un ton calm, doar cand a vorbit despre Treatatul CFE a adoptat un ton mai dur si taios, si chiar a zambit ingaduitor in momentele in care traducerea din casti a fost defectuoasa. Intr-unul dintre momente, translatorul roman sin cel rus se auzeau in acelasi timp, iar in altul se pare ca translatorul rus nu a tinut pasul cu jurnalistul care i-a pus presedintelui intrebarea in limba engleza.

De fiecare data Putin a remarcat ca "traducerea a disparut", dar a inteles foarte bine atat intrebarea adresata in limba franceza, cat si cea in limba engleza.

Mai mult, l-a indemnat pe un jurnalist - momentan fara microfon - care vroia sa ii pouna o intrebare sa vorbeasca sa vorbeasca mai tare. "Va rog sa vorbiti tare, cu o voce de comanda", a spus Putin, obisnuit dupa cum stim sa dea comenzi.

Putin si-a laudat succesorul, pe Dmitri Medvedev, "om cu vederi ample, cu pregatire universitara stralucita", si i-a asigurat pe jurnalisti ca "va fi interesant cu el".

Liderul de la Kremlin a folosit ocazia pentru a face un scurt bilant al relatiilor cu presa in cei 8 ani la carma Rusiei, dar si de a-si lua adio de la presa internationala si de a-i multumi "foarte mult" pentru interesul acordat problematicii Rusiei.

Cei 8 ani au fost dificili si in istoria Rusiei si in relatiile cu partenerii sai, dar au fost ani de "renastere a Rusiei ca un stat puternic independent, cu o pozitie proprie", iar dialogul cu presa "s-a desfasurat si se desfasoara usor", potrivit lui Putin.

In final, Vladimir Putin si-a facut iesirea din sala in aplauzele - paradoxal sau nu, ironic sau nu - jurnalistilor rusi.

Din declaratiile presedintelui Putin, pe scurt:

 • Evaluam in mod pozitiv rezultatele Consiliului Rusia-NATO; discutia a fost condusa de ideea compromisului
 • Am avut convorbiri constructive in cadrul Consiliului de astazi; faptul ca am avut un Consiliu Rusia-NATO arata ca suntem dispusi la dialog
 • Am incheiat un acord cu NATO, prin care trupele Aliantei pot transport material nemilitar pe teritoriul rusesec spre Afganistan
 • Am conlucrat activ in domeniul antiterorist; terorismul nu poate fi combatut doar de o natiune
 • SUA ar face mai bine sa-si apropie Iranul si sa negocieze cu el; statele vecine, inclusiv Rusia, implementam complet si fara echivoc obligatiile contractuale fata de Iran in ceea ce priveste programe nucleare pacifiste
 • Se incearca o cooperare a fortelor Rusia-NATO in domeniul actiunilor civila de urgenta
 • Extinderea NATO  nu sporeste increderea Rusiei in  Alianta, iar largirea NATO poate periclita relatia Rusiei cu statele Aliantei
 • Exista posibilitatea organizarii unei Conferinte de Pace privind Orientul Mijlociu; Rusia doreste sa medieze conflictele din lumea araba 
 • Voi discuta cu George W. Bush la Soci despre scutul antiracheta
 • Consensul cu privire la securitate, in relatia cu SUA, a fost stabilit
 • Preocuparea Rusiei vizeaza in mod clar interesele noastre legate de securitate
 • Nu este posibila o noua runda a Razboiului Rece
 • Nu exista aspecte majore care sa ne divida in Europa; poate ca exista interese privind intoarcerea la trecut, dar Rusia, SUA si Europa nu doresc asa ceva
 • Rusia a ratificat Tratatul privind fortele conventionale, spre deosebire de alte state
 • Rusia este singurul stat care a respectat obligatia de a reduce numarul soldatilor
 • Exista dorinta ajungerii la noi acorduri privind armele conventionale
 • In ceea ce priveste Transnistria, ni s-a spus fie sa retragem, fie sa distrugem armamentul greu. Am facut ceea ce ni se cerea prin Conventia de la Instanbul
 • Tratatele internationale ar trebui respectate nu numai unilateral
 • La intalnirile cu oficialii NATO am discutat in mod deschis si contructiv. Nu am depasit anumite limite, nu a fost un joc de ping-pong al acuzelor reciproce
 • Intrarea in NATO nu duce in mod automat la democratizarea unei tari
 • Daca un stat nu face parte din NATO nu inseamna ca este unul nedemocratic
 • Rolul democratizator al NATO nu a fost dovedit in realitate
 • NATO este un partener major pentru noi
 • Rusia este un stat care isi poate asigura securitatea independent de alte organizatii
 • Intentionam sa ne dezvoltam si mai mult puterea militara
 • Este foarte greu de combatut terorismul fara implicarea Rusiei
 • Misiunile NATO in Afganistan nu raspund eficient problemelor regiunii
 • Sistemul antiracheta este un sistem impotriva Rusiei
 • Astept cu nerabdare sa iau povara presedintiei de pe umerii mei si sa o dau succesorului
 • La finalul celor 10 ani de presedintie, consider ca am avut realizari si succese
 • Anii presedintiei mele au fost anii de reviriment ai Rusiei ca o natiune puternica si prospera
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11247 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  CCCP (Vineri, 4 aprilie 2008, 15:31)

  tot eu [anonim]

  atata timp cat nato se extinde va fi bine pt doar pt statele cu vechime din alianta...cele noi preluand sarcinile de la camarazii de alianta din diverse zone de conflict. Rusii, or fi ei mai "inapoiatzi" decat europenii sau americanii dar la inteligenta sunt peste... Stiu foarte bine ca acest "scut" poate fi folosit impotriva lor in momentul in care europa va fi nevoita sa apeleze la resursele energetice ale "mamei rusia". Toata admiratia pt rusi.
  • 0 (4 voturi)    
   Kariect (Vineri, 4 aprilie 2008, 15:40)

   Gogu Ion [anonim] i-a raspuns lui tot eu

   Ceea nu intelege multa lume. Ca Mama Rusia e o forta, si va fi si mai mare....
   • 0 (0 voturi)    
    . (Vineri, 4 aprilie 2008, 21:57)

    revain [anonim] i-a raspuns lui Gogu Ion

    scuza-ma Ion

    vrei sa spui ca America nu e? plus ca America e acolo pe insulita ei si in caz de ceva probleme (razbou), mor soldatii pana acolo
  • +1 (1 vot)    
   tovarase (Vineri, 4 aprilie 2008, 15:42)

   bukovski [anonim] i-a raspuns lui tot eu

   te rog sa te muti in Rusia si sa ramai acolo. sper sa patesti precum Litvinenko.
   Multa sanatate si fericire draga tovarase!
   • +1 (1 vot)    
    replica: dear gay (Vineri, 4 aprilie 2008, 17:49)

    acornion [anonim] i-a raspuns lui bukovski

    te rugam sa te muti in sua sa ramai acolo si sa patzesti precum Patton (si-s dragutz...).
    chiar trebuie sa fiti sclavii cuiva? nu stiti decat pro sua sau pro rusia? pro romania e singura atitudine normala a unui roman. oriunde te apleci tot sluga esti. si vei fi tratat ca atare. fiecare isi apara valorile si realizarile cat ar fi ele de mici. e ratiunea ta de a exista. doar sclavii traiesc pentru a-si lauda si sluji stapanii.
    • +1 (1 vot)    
     anti rus = pro american (Vineri, 4 aprilie 2008, 21:08)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui acornion

     Pretentiile de a fi nici pe jos nici in caruta poti sa ti le satisfaci in Rep.Moldova - al carui conducator la fel de patriot ca si tine, se crede in Elvetia cea neutra.
     Voronistule, lasa-ne cu prostiile tale de sclav "liber".
  • +1 (1 vot)    
   Diplomatia bolovanului - primitivi ai epocii de pi (Vineri, 4 aprilie 2008, 21:45)

   Lorenzo Monkson [anonim] i-a raspuns lui tot eu

   Stii ceva....sint satul de pupincureala asta la adresa rusilor. Iti place, du-te si traieste la ei. M-am saturat de rusi, nu au adus nimic benefic si nu au facut nimic benefic Europei. Nu stint nici pe departe destepti, sint o natiune de inapoiati, au fost si vor ramane asa.
   Nu stiu decat de bici iar acum sint sleiti. Rusii nu-si pot permite un razboi rece, nu mai au putere. Cel mult pot fi considerati putere regionala, atit!
   Impotenta europenilor le da nas...duplicitatea germana si curvasaraia franceza, asta este atuul lor.

   La gunoi cu javrele !
   • -1 (1 vot)    
    nomen est omen? (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 12:31)

    maimutoi [anonim] i-a raspuns lui Lorenzo Monkson

    In numele tau se distinge clar maimuta anglo-saxona., combinat cu suedeza chiar fiul uneia. Deghizarea in sutana nu tine. E mostenirea speciei pe care o trambitezi aici? Nu gasesti un site adecvat?
 • 0 (2 voturi)    
  si daca... (Vineri, 4 aprilie 2008, 15:39)

  alegro [anonim]

  Si daca Putin are nevoie mai mare de Nato decat are Nato de el?
  Mie Putin nu mi s-a parut deloc conciliant...cum spune la televizor Hurezeanu.
  • 0 (0 voturi)    
   "formatori de opinie" (Vineri, 4 aprilie 2008, 19:00)

   acornion [anonim] i-a raspuns lui alegro

   hurezeanu nu a lucrat la "europa libera"? hmz. radioul respectiv era postul de propaganda al cia. platit de ei, pe fatza. uite asha avem un agent de influentza ... (nu al nostru ci printre noi) :D
 • -1 (1 vot)    
  Rusia = natiune puternica si prospera (Vineri, 4 aprilie 2008, 15:47)

  gicu [anonim]

  Bravo Putin! Le-a dat lectie la toti handralaii astia pomadati (si obrezuiti) care s-au erijat in vizitii lumii!
  • 0 (0 voturi)    
   gicule, nu ai luat-o bine.... (Vineri, 4 aprilie 2008, 15:54)

   judex [anonim] i-a raspuns lui gicu

   la Timpuri Noi? Nu e tarziu.
 • +2 (2 voturi)    
  rusii (Vineri, 4 aprilie 2008, 16:09)

  atreus [anonim]

  Rusii au o politica foarte logica desi neclara pentru europa. Dar nici nu trebuie sa fie altfel. Isi joaca minunat cartile chiar cu raboiul rece pierdut. Vorba aia, "the show must go on!"
 • 0 (2 voturi)    
  atentie la limba (Vineri, 4 aprilie 2008, 16:15)

  inima albastra [anonim]

  (1)<br>"Un stat care nu face parte din NATO nu inseamna ca nu este unul nedemocratic". Probabil ca Putin a spus fie "Un stat care nu face parte din NATO nu inseamna ca este unul nedemocratic", fie "Un stat care nu face parte din NATO nu inseamna ca nu este unul democratic"<br>(2)<br>"Astept cu nerabdare sa preiau povara presedintiei de pe umerii mei si sa o dau succesorului". Probabil ca Putin a spus: "Astept cu nerabdare sa dau jos povara presedintiei de pe umerii mei si sa o dau succesorului", sau "sa scap de povara presedintiei si sa o dau succesorului".<br><br>Poate faceti si o corectura de litera, nu-i frumos...
  NR. Multumim, am corectat.
 • +2 (2 voturi)    
  ... fara Rusia! (Vineri, 4 aprilie 2008, 16:19)

  Stahanov [anonim]

  "Este foarte greu de combatut terorismul fara implicarea Rusiei!"
  Si ce draq trebuie facut ca Rusia sa se urneasca in sensul asta ?
  Probabil ca jumatate din populatie trebuie trezita din betie, iar cealalta jumatate trebuie alfabetizata! Abia apoi natia rusa ar avea oarece elan in acest sens. Pana atunci nu fac decat sa se lase dusi de val si sa ascunda faptul ca habar nu au sa inoate.
  • +1 (1 vot)    
   In sfarsit (Vineri, 4 aprilie 2008, 21:11)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Stahanov

   ... cineva care stie realitatea rusa - mojicie beata critza
 • -1 (1 vot)    
  Felicitari... (Vineri, 4 aprilie 2008, 18:00)

  judex [anonim]

  presedintelui, primului ministru, ministerelor si tututror celor implicati in organizarea si desfasurarea Summit-ului. A foast un succes si toata lumea a fost multumita, fiindca fiecare a primit ceea ce a dorit. Romania s-a dovedit inca o data un loc benefic pentru viitorul omenirii.
 • 0 (0 voturi)    
  alooo asta-i pentru NATO (Vineri, 4 aprilie 2008, 18:09)

  expertul [anonim]

  bre NATO bre ....daca vezi ce scriu eu aici ........
  ce tot ai cu Rusia ?
  fa-o partenera cu drepturi depline in NATO ...
  mergi pe cartea colaborarii si a democratizarii Rusiei ...si vezi de interesul economic in ceea ce priveste Rusia.Vor sa conduca si ei NATO de pe pozitia americanilor ? Pai cu ce ne-ar deranja ?
  Ar fi o lume mai sigura! Ce tot inventezi conflicte si le alimentezi ......mai NATO mai ?
  Eu vreau RUSIA membra NATO.
  Suntem in mileniul 3 oameni buni ..TREZIREA!!!!!!
  Da chiar Rusia nu ar fi un candidat serios la statutul de membra NATO ? Lasati lucrurile sa se intample natural ..nu le mai politizati ca politica strica tot ce mishca pe planeta!
  • 0 (2 voturi)    
   corect (Vineri, 4 aprilie 2008, 19:04)

   acornion [anonim] i-a raspuns lui expertul

   normal. rusia este o tara capabila, democratica (alegerile au fost la fel de democratic castigate de putin in rusia cum au fost castigate de bush in sua, chiar mai democratic; asta ca sa nu mai amintesc de "alegerile portocalii" sponsorizate de cia).
   • +1 (1 vot)    
    Iarasi? (Vineri, 4 aprilie 2008, 21:10)

    Stan [anonim] i-a raspuns lui acornion

    Cand eram mai tanar se scanda la mitingurile de 23 August : "URSS bastion al pacii e !"
    Pe atunci invatam ca socialismul si comunismul este peste tot biruitor si ca America este in pragul prabusirii economice. Au trecut 60 de ani de experiment comunist am lasat in urma sute de mii de romani morti in acest experiment si acum auzim din nou ca Rusia este mai democrata ca America si ca in America criza economica bate la usa.
    Nimic nou sub soare decat prosti si agenti KGB care se serrvesc de prosti.
    • -1 (1 vot)    
     ...and all over again! (Vineri, 4 aprilie 2008, 23:13)

     Stan Patitul [anonim] i-a raspuns lui Stan

     Stane,intr-adevar istoria se repeta dar in bine!Stii legenda Pasarii Phoenix?Ei bine,comunismul a fost o idee care a marcat 2 secole,crezi ca se putea demoda in 18 ani?In China el a condus la progres,nu e imposibil ca prin 2030 sa renasca din propria cenusa chiar in Europa.USA sunt deja in declin,volens-nolens ideologiile anti-imperialiste vor castiga teren in anii care vor veni,chiar Cartarescu era uimit de stangismul intelectualitatii din Occident,asa ca ce pot spune eu?Inertiile istoriei sunt binecunoscute,iar cei care se lasa iluzionati de trenduri efemere vor fi vesnic niste inadaptati.Stim ce credea Darwin despre inadaptabilitate in genere:calea cea mai sigura spre SINUCIDERE!!!
     • +1 (1 vot)    
      The truth is obvious (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 22:34)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Stan Patitul

      ... but if you don't like it, GO INTO RUSSIA !!!
   • +1 (1 vot)    
    Vai de capul vostru (Vineri, 4 aprilie 2008, 21:13)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui acornion

    Numa' gura-i de voi! Vedea-v-as traind in Rusia asteptand sa intre in NATO!
 • 0 (0 voturi)    
  ha ha (Vineri, 4 aprilie 2008, 22:00)

  zippo [anonim]

  putin uita sa spuna ca europa de est a dorit ca sa isi miste fundul si cizma de pe teritoriul lor, americani au fost mai mult invitati. in transnistria a facut ce a vrut, avind o interpretare originala al tratatului. iar un sistem defensiv nu este unul de atac. iar el pocneste de democrat ce e.
  • 0 (0 voturi)    
   HA HA HA!!! (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 8:11)

   organzo [anonim] i-a raspuns lui zippo

   zipo draga u vb prostii u nu intzelegi unele chestii de natura politici militare, u stii ca cel mai bun atac este defensiva? si americani chiar asta vor sa puna presiune pe Rusia
 • 0 (0 voturi)    
  KGB -ist esti tu bai! (Vineri, 4 aprilie 2008, 23:08)

  expertul [anonim]

  te uitzi la tine ce vorbesti ?
  ai citit ce am scris eu ?
  tu esti un frustrat din ala crescut pe timpul comunishtilor ...eo nu am cunoscut timpurile acelea..dar cata vreme frustrati ca tine vor trai ...lumea nu se va schimba!
  solutia..e biologica...sa moara toti frustratii ca tine..
  • +1 (1 vot)    
   Daca n-ai prins comunismul... (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 22:38)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui expertul

   ...uita-te la Iliescu si miroase comunismul!
   Se vede ca habar n-ai pe ce lume traiesti. Da' oricum, iti recomand sa ceri cetatenie rusa, sa renunti la cea romana si sa pleci in Rusia sa astepti acolo sa intri in NATO.
 • 0 (0 voturi)    
  calve (Vineri, 4 aprilie 2008, 23:21)

  FANE [anonim]

  sincer,SUPERBASE AI FOST LA INALTIME,AI FOST CEL MAI ADEVARAT,LE AI DAT CLASA LA TOTI
 • 0 (0 voturi)    
  BANCU lui BULA (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 9:22)

  BULA [anonim]

  Vara anului 1969 care a adus ROMANIEI o vara ferbinte o ora inainte { ATUNCI S-A SCHMBT TIMPU ORAL} si o viata ca lui KUNTA KYNTE, doi caini buni purieteni s- au propus sa fuga din tara. se anreaba ei unde vom pleca.Unu zice ma eu plec in AMERICA am auzit ca acolo oamenii te i-au in csa lor te spala mancare cata vrei si dormi in pat cu ei, tu ce zici. Pa-i eu ma duc in RUSSIA, am auzit ca co acolo e adevarata viata de caine. ......Daca vreti cautatii is sant sigur _ VETI AFLA ADEVARUL
 • 0 (0 voturi)    
  intentiile si potentialul (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 11:06)

  Petru [anonim]

  "In asemenea probleme nu sunt importante intentiile, ci potentialul" ( Bismark )

  Rusia si SUA au potentialul necesar ca sa-si faca rau una alteia sau sa faca rau altei tari.
  Bunele intentii, tratatele, chemarea la incredere, declaratiile pacifiste au fost si vor fi rasturnate de fapte. Istoria e plina de dovezi.
  Rasturnarile de guverne, crimele, finantarile oneroase, incalcarea tratatelor, razboaiele sunt folosite din plin in numele "interesului national".

  Democratie, pacifism , cooperare, etc sunt vorbe frumoase dar goale. Fiecare isi vede interesul.

  A te baza numai pe incredere fara a lua masuri impotriva pericolelor potentiale este o lipsa de realism.
 • 0 (0 voturi)    
  istorie (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 12:38)

  sitepraf [anonim]

  la cat rau ne-au facut noua rusii si la cum se comporta acum cu noi cu Polonia cu Ucraina cu Moldova etc etc eu personal nu pot sa am o opinie favorabila lui Putin si politicii lor.M-am saturat sa fim presati politic de Rusia.Rusii trebuie sa invete bunul simt in politica externa si interna.Nu noi trebuie sa ne adaptam la realitatea lor ci ei ar trebui sa inteleaga ca razboiul rece s-a terminat
  • -1 (1 vot)    
   Clio is a bitch!!! (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 14:14)

   Cold War [anonim] i-a raspuns lui sitepraf

   Baietel gingas,un "razboi rece" e un razboi eminamente psihologic,el nu se poate sfarsi decat atuci cand inamicul e total zdrobit moraliceste si cerseste indurarea invingatorului,ceea ce nu e si nu a fost cazul Rusiei.Razboiul Rece nu s-a sfarsit niciodata cu adevarat,el doar a trecut pe modul "undercover",impus de imprejurari dramatice la inceputul anilor 90!In privinta raului pe care ni l-au facut rusii,ia compara dpdv al pierderilor umane reanexarea Basarabiei din 1940(teritoriu cucerit de ei de la turci in 1812)cu ocupatia romana asupra unei parti din Ucraina in WW2!!!Era si normal ca rusii sa aiba resentimente fata de noi in anii 1944-1958,din fericire trecerea timpului le-a atenuat astazi pana aproape de completa disparitie.Noi ii condamnam pe rusi pt ca ne-au impus comunismul,dar ei nu ni l-ar fi impus veac daca nu erau atacati de Hitler!Nu prea ne pricepem la analiza cauzala desi ii tachinam pe toti europenii cu pretentiile noastre de popor inteligent!Nu ma mai mir ca americanii au ajuns sa creada idiosincratic ca nu exista romani lucizi...
   • +1 (1 vot)    
    Fii ba serios (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 22:52)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Cold War

    Pai cine a ocupat primul teritoriul celuilalt, romanul sau rusul? Ca rusii au avut pierderi umane mari intodeauna, asta-i tocmai datorita culturii lor de un dispret cras fata de om in general. Nu sunt romanii vinovati ca ei au pierdut oameni aiurea.
    Rusia, cultura rusa si istoria rusilor nu-mi da nici un motiv sa respect ceva venind din partea aia.
    Iar voi astia ce mustiti de comunism in voi si de mucegai sovietic si va curg balele cand il vedeti pe Putin si va ganditi la glorioasa Rusie, mergeti frumos de manutza toti in Rusia si ramaneti acolo.
    • -1 (1 vot)    
     cultura rusa (Duminică, 6 aprilie 2008, 10:59)

     Ivan [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

     pai daca nu iti inspira respect cultura rusa, ce ar putea sa iti inspire respect? dostoevsky, pushkin si multi altii sunt rusi. literatura, opera rusa sunt poate cele mai frumoase din lume
     • -1 (1 vot)    
      culturistii si cultura lor (Duminică, 6 aprilie 2008, 11:52)

      des-cult [anonim] i-a raspuns lui Ivan

      Intrebarea pusa corect este, oare are nevoie cultura rusa de acceptul unor asemenea specimene pentru recunoastere in lume? Fara sa-i cunosti, poti sa-ti dai exact seama cata "kultura" e de capul lor.
      • 0 (0 voturi)    
       nu are nevoie... (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 1:33)

       stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui des-cult

       - pentru ca nici nu merita.
 • 0 (0 voturi)    
  ALOOO (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 13:25)

  expertul [anonim]

  ce razboi rece ma ? unde vezi tu razboi rece..cade ceru peste noi voi va razboiti ?NU te apropi de Rusia facand mishcari de trupe aproape de granitza lor ...solutzia e strict economica!
  Cum a modernizat tarul Rusia...pai atunci s-a putut acum de ce sa nu se poata? Nici o ideologie nu interzice colaborarea economica..
  Partea cu amenintarile in ceea ce priveste securitatea ...sincer mi se pare depasita!
  Dacia noastra se va produce in Rusia sub numele Lada ...bai babalacilor va depaseste realitatea...
  stati si dati commenturi aiurea pe site-ul asta :(
  Noi avem un tratat cu Rusia ?
  Vom vedea continuarea....ca Baselu a primit invitatie la Moscova!
 • 0 (0 voturi)    
  the bad and the worse (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 14:08)

  Robin [anonim]

  Momentele de pace in istorie au fost anomalii.... Firea omului asa cum il stim noi e sa se razboiasca, iar istoria a demonstrat de fiecare data lucrul asta. Hai ca zic cu ironie salutul ala "Pace!"
 • 0 (0 voturi)    
  rusia natiune puternica si prospera? (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 15:02)

  pro-UE [anonim]

  in primul rand tin sa mentionez ca nu sunt pro-sua si ca lupta lor din orient ma dezgusta, in al doilea rand cred ca NATO va deveni un fel de ONU si at vom avea nevoie de alta organizatie care sa ii ia locul. cum puteti sa spuneti ca intr-o tara cum e rusia in care nivelul de trai e mai scazut decat la noi ca e prospera? jurnalisti in inchisoare, miliardari la fel, opozanti tot acolo. Va trebuie chiar atat de multa minte ca sa spuneti prostiile astea? Rusilor le-a fost mult mai bine pe perioada comunista decat democrata uitati-va si voi la documentare cititi ziarele nu mai mancati gogonele de la unii si de la altii. sunt profund dezgustat ca un stat care ne-a tinut in cleste 50 de ani este atat de apreciat acum.
 • -2 (2 voturi)    
  aplauze (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 17:54)

  S [anonim]

  nu e adevarat...aplauzele au fost din partea tuturor! am fost acolo in sala...si la nicio conferinta nu a fost atata lume ca la intalnirea cu putin....si credeti-ma ca toata lumea spera sa vina putin, nu lavrov....

  jurnalistii rusi sunt obisnuiti cu putin, nu ei sunt cei care l-au aplaudat cel mai mult.
  • +1 (1 vot)    
   Lasa-ne... (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 22:56)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui S

   ... cu rahaturi de-astea de 2 lei. Mi-l si imaginez pe Dinescu aplaudandu-l pe Putin!... ca sa nu mai zic de americani.
   Ba mucegaiurilor sovietice, lasati-ne cu gargara asta comunista si mergeti in Rusia unde puteti fi "acolo in sala" si puteti sa-l aplaudati toata ziua.
   • -1 (1 vot)    
    Vive l'Europe de la Defense! (Duminică, 6 aprilie 2008, 13:09)

    Nicholas Sarkozy [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

    Mais non,Etienne,c'est pas du tout comme ca!Dupa cum sugereaza nickname-ul tau,vorbesti ca un prunc care s-a nascut alaltaieri sau care are creierul foarte bine spalat cu detergent made in USA sau poate cu Omo(rau in Etiopia,poate ca ar trebui sa emigrezi acolo,nu e o mare distanta genetica intre tine si Eva mitocondriala,prima femela pitecantrop!!).Noi,UE,nu dorim nicidecum sa adoptam modelul rusesc,doar ne servim de protectoratul Rusiei pt a ne descotorosi usor-usor de tutela apasatoare a Washingtonului,care ne obliga sa ne trimitem baietii sa moara prin coclaurile din Afganistan.Idealul unui V.I.P. nu e sa semene cu propriul sau bodyguard,Etienne scumpule!
   • -1 (1 vot)    
    mai dragutza (Duminică, 6 aprilie 2008, 14:43)

    S [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

    nu inteleg de ce te agiti asa. eu am spus doar cum a stat treaba acolo. daca ti-am dat impresia ca sunt vreo fana putin, te inseli.

    stati si comentati toata ziua, fara sa aveti habar. si majoritatea jurnalistilor au fost romani, presupun ca de atata lucru ti-ai dat si tu seama.
    • 0 (0 voturi)    
     vai tu dragutza... (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 1:40)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui S

     ... dar mie imi spui? Ai uitat ca eram langa tine acolo in sala? Stii acolo cand tu te agitai si eu te calmam... ca-i doar un mujic, nu te uda asa...
 • 0 (0 voturi)    
  Tipic ROMANESC (Duminică, 6 aprilie 2008, 9:51)

  nic [anonim]

  Nu va mai certati in van despre tarile care dicteaza in lume si profita de prostia celor care se cearta intre ei !
  Ambele au un crez pe care il respecta de secole si nu se abat de la valorificarea lui in prezent:
  "apuca si stapaneste!"
  Pentru ei este loc, iar noi ne certam care este KGB-ist sau proamerican!
  De ce nu incercati sa vedeti in jurul vostru ca aceasta zavistie ne aduce numai dispret din partea celor mari si tari?
 • -1 (1 vot)    
  schimbarea nivelului de constientizare (Luni, 7 aprilie 2008, 22:33)

  expertul [anonim]

  Avem noroc ca omenirea e intr-o continua evolutie si nivelul de constientizare creste.
  Mai stefan2008 Iliescu va muri inainte sa apuc eu 30 de ani :) Da eu mai am de trait vreo juma de secol si mai bine..daca tu traiesti pana moare Iliescu ..fugi in America ta aia frumoasa si prospera .....taramul oportunistilor...si al indatoratilor.....cea mai mare tara poluatoare a lumii care trage economia mondiala in jos ..tara care se imprumuta de bani de la chinezi ca sa cumpere petrol de la sauditzi! VAI de tine mai!
  Eu zic sa ne respectam vecinii si sa ne aparam interesele noastre ..... Cum au plecat milioane din tara asta..pleaca si tu mai stefan2008!!!
  • 0 (0 voturi)    
   usor de zis... (Miercuri, 9 septembrie 2009, 21:40)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui expertul

   Stii bine ca nu poti "pleca" pur si simplu in SUA. Trebuie ceva mai mult decat... pur si simplu sa-ti doresti.

   In schimb, tu ai putea sa-ti aperi interesul national (rusesc) mai bine din Moscova. Acolo se pleaca relativ usor...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by