Summitul Aliantei Nord Atlantice de la Bucuresti este principalul subiect al zilei pentru foarte multe dintre ziarele europene sau agentiile de presa internationale. Deciziile privind invitarea Albaniei si Croatiei de a se alatura NATO, dar si aminarea Macedoniei, Georgiei si Ucrainei sunt astfel printre cele mai comentate subiecte. Presa rusa este, in schimb, mai mult interesata de adoptarea planului de amplasare a elementelor scutului american de aparare antiracheta.

"NATO neaga Georgia si Ucraina", scrie site-ul BBC care relateaza ca Alianta a refuzat sa ofere statutul de membru fostelor republici sovietice, invitind insa la aderare Croatia si Albania. Decizia de respingere a aderarii Macedoniei este privita intr-un fel ca o surpriza, datorata fiind opozitiei ferme a Greciei.

Summit NATO, Bucuresti 2008
Foto: DGP / HotNews.ro

"Macedonenii au fost extrem de dezamagiti si condamna Atena pentru esecul de a se alatura NATO", scrie si publicatia electronica Balkan Insightcare il citeaza pe negociatorul pe subiectul legat de rezolvarea disputei privind numele de Macedonia: "Am fost pedepsiti nu pentru ca nu am corespunde standardelor NATO ci pentru ca suntem ceea ce suntem. Am fost pedepsiti pentru identitatea noastra de macedoneni", a spus Nikola Dimitrov. Multi macedoneni au urmarit ore bune transmisiunile in direct ale lucrarilor intalnirii NATO de la Bucuresti asteptind cu sufletul la gura o decizie favorabila tarii lor. De aici dezamagirea lor ulterioara refuzului. "Aceasta e o decizie nedemocratica. Cum poate cineva, care e mai puternic decit noi, sa ne spuna ce nume sa purtam", e o intrebare des auzita la Skopje.

"NATO a esuat sa ajunga la un acord privind deschiderea usilor pentru Gerogia si Ucraina", transmite si postul Euronews, care arata totodata ca presiunile Statelor Unite de a impune aderarea Macedoniei s-a lovit ferm de refuzul ferm al Greciei.

Agentia oficiala de presa rusa, Itar-Tass, accentueaza in schimb ca "La Bucuresti a fost adoptat planul de amplasare a elementelor scutului american de aparare antiracheta". "Potrivit declaratiilor reprezentantului delegatiei americane, in cadrul celei de-a doua reuniuni de lucru a summitului NATO, liderii tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice au adresat un apel Rusiei prin care solicita acesteia sa-si retraga obiectiile cu privire la amplasarea scutului american antiracheta in Europa", se spune in relatarea Itar-Tass.

Acelasi subiect este prezent si in corespondentele de la Bucuresti ale presei britanice,The Guardianaratind in acest sens ca SUA si Cehia au ajuns la un acord privind amplasarea in aceasta ultima tara a unor elemente ale scutului anti-racheta, ceea ce foarte probabil va duce la o tensionare a relatiilor ruso-americane.

La rindul sau, cotidianul ucrainean Ukrainska Pravda titreaza ca "Opt state s-au pronuntat impotriva participarii Ucrainei la Planul de actiune privind preaderarea la NATO". "La cele doua state care au anuntat inainte intentia lor - Franta si Germania - s-a aliat Italia, Ungaria si tarile Beneluxului. in final, Bush a recunoscut ca pozitia sa nu a fost sustinuta de o parte din aliati, motiv pentru care a cerut diplomatilor sa elaboreze un text, din care sa rezulte ca Georgia si Ucraina sunt incurajate sa continue activitatea privind apropierea de Alianta".