Polonia şi Lituania s-au declarat dispuse să colaboreze cu Ucraina pentru ca aceasta să-şi readucă în ţară bărbaţii apţi să servească în armată, transmite joi AFP, citată de Agerpres. Potrivit unor date ale ONU, în Polonia ar fi peste 150.000 de bărbați cu vârsta de mobilizare.

Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

După mai mult de doi ani de război cu Rusia, Ucraina are nevoie de noi soldaţi în rândul trupelor sale diminuate şi epuizate. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba consideră incorect faptul că bărbaţi ce pot fi mobilizaţi stau în străinătate în timp ce compatrioţii lor mor pe front.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării, a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani şi a promulgat pe 16 aprilie o nouă lege privind mobilizarea, care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia.

„Nu este corect față de cetățenii care luptă”

În acest timp, autorităţile de la Kiev urmăresc să repatrieze bărbaţii apţi de armată, dar care au reuşit să plece din ţară deşi legea marţială adoptată odată cu lansarea invaziei ruse prevede că bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. În cadrul acestui demers, Ucraina a suspendat săptămâna aceasta serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate, cu excepţia celor necesare pentru revenirea în ţară.

Polonia, ţară unde sunt înregistraţi oficial, conform agenţiei ONU pentru refugiaţi, 952.104 de refugiaţi ucraineni, dintre care 152.656 bărbaţi cu vârsta de mobilizare, şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu Ucraina pentru repatrierea acestora.

„Nu sunt deloc surprins că autorităţile ucrainene fac totul pentru a trimite soldaţi pe front”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Noi sugerăm de mult timp că putem ajuta partea ucraineană să asigure că persoanele supuse serviciului militar obligatoriu merg în Ucraina”, a explicat el în aceeaşi declaraţie, acordată postului de televiziune Polsat.

„Totul este posibil”, a răspuns ministrul polonez după ce a fost întrebat dacă guvernul de la Varşovia va răspunde pozitiv unei eventuale cereri a Kievului de a transporta bărbaţii mobilizabili în Ucraina.

Omologul său lituanian, Laurynas Kasciunas, a declarat în aceeaşi zi că ţara sa ar putea urma în acest sens exemplul Poloniei. „Cred că aceasta este soluţia cea bună”, a declarat el presei, făcând referire la remarcile ministrului polonez.

„Ucraina duce o mare lipsă de rezerve mobilizabile (...) Nu este corect faţă de cetăţenii care luptă pentru ţara lor”, a spus ministrul lituanian al apărării. El a refuzat să precizeze câţi bărbaţi ucraineni s-au refugiat în Lituania, menţionând doar că numărul lor este redus.