Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, a declarat miercuri procurorul general al statului, notează AFP.

Rudy GiulianiFoto: Jose Luis Magana / AP / Profimedia

Printre persoanele inculpate, media americane îl citează pe Rudy Giuliani, fostul avocat personal al fostului preşedinte Donald Trump.

Acuzaţiile se referă la un complot vizând atribuirea de mari electori - dintre care un anumit număr permit alegerea unui nou preşedinte la fiecare patru ani - lui Donald Trump în acest stat câştigat la limită de Joe Biden în 2020.

Procurorul general al Arizonei, un stat-cheie pentru alegerile din noiembrie, a făcut cunoscut că 11 republicani locali au fost incluşi în rechizitoriu, precum şi alte şapte persoane din afara statului.

Potrivit jurnalului Washington Post, printre aceste şapte persoane se numără fostul şef de cabinet al lui Donald Trump la Casa Albă, Mark Meadows, avocaţii Jenna Ellis şi John Eastman, consilierul de campanie Boris Epshteyn, precum şi Rudy Giuliani, fost avocat personal al lui Donald Trump.

Fostul preşedinte nu a fost inculpat, dar a fost desemnat drept "participant la conspiraţie neinculpat", potrivit Washington Post.

Joe Biden a câştigat acest stat din sud-vest cu puţin mai mult de 10.000 de voturi în faţa omului de afaceri, dar numeroşi responsabili ai Partidului Republican au considerat, fără dovezi, că au existat fraude şi că Donald Trump a câştigat în Arizona.

În pofida înfrângerii lui Trump în acest stat cu peisaje deşertice, reprezentanţii săi au semnat, totuşi, documente care atestă victoria sa.

După Michigan, Georgia şi Nevada, Arizona este al patrulea stat care iniţiază urmăriri penale împotriva unor persoane care au încercat să formeze o listă alternativă de mari electori.

Meadows, Giuliani, Ellis şi Eastman au fost cu toţii inculpaţi în Georgia, alături de Donald Trump în ceea ce este probabil cel mai exploziv dintre cele patru procese penale cu care se confruntă fostul preşedinte.

Aceste noi inculpări intervin în timp ce Donald Trump este din nou candidat la Casa Albă împotriva preşedintelui Joe Biden şi continuă să afirme fără temei că a câştigat în 2020. (Agerpres)