Un nou val de praf saharian, unul dintre cele mai mari de acest fel din 2018, a transformat Grecia într-un peisaj apocaliptic.

Atena, afectata de un nor masiv de praf saharianFoto: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia Images

„Acesta este cel mai grav episod de concentrare de praf și nisip transferat din Sahara din 21 și 22 martie 2018, când norii groși au invadat în special insula Creta”, spune Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare meteorologică de la Observatorul din Atena a declarat pentru AFP.

Acești nori care conferă cerului o culoare galben-portocalie la sfârșitul după-amiezii sunt rezultatul vântului puternic de sud care au suflat în ultimele zile în special în sudul țării, transferând praf și nisip din Sahara, potrivit acestui specialist.

De luni „concentrații mari de praf au survolat țara, care au atins un maxim de marți limitând vizibilitatea”, a indicat un comunicat de presă al serviciului meteorologic grec.

Meteorologii greci avertizează cu privire la „averse de noroi”

„Sunt așteptate averse de noroi în principal în nordul și vestul țării”, potrivit prognozei meteo, care prezice o reducere a fenomenului miercuri.

Fenomenul afectează în principal Attica, regiunea Atenei, Peloponezul și Creta (sud) și insulele Ciclade din Marea Egee (est).

Cei mai fragili oameni, care suferă de probleme respiratorii, „ar trebui să evite să iasă”, au avertizat autoritățile.

Grecia fusese lovită de la sfârșitul lunii martie de două episoade similare, apărute în alte țări europene precum Elveția sau Franța, făcând aerul greu de respirat pentru mulți oameni.

Acest fenomen a fost însoțit la 1 aprilie de temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă în Grecia Grecia, mercurul atingând 30°C în Atena și 31°C pe insula din apropiere Eubea și în Peloponez.

În ultimele zile temperatura a scăzut, ajungând marți la 22°C în Atena.

Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral, eliberând între 60 și 200 de milioane de tone pe an, iar în timp ce particulele mai mari cad rapid la pământ, cele mai mici pot fi transportate mii de kilometri și ajung în toată Europa.

Nor de praf saharian în România

Administrația Națională de Meterologie a anunțat marți că o masă de aer cu prafa saharian va traversa și România.

„În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, precizează ANM.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.