Elon Musk a criticat marți guvernul australian, pe care îl acuză că dorește să controleze tot internetul, replica executivului de la Canberra fiind că miliardarul sud-african stabilit în Statele Unite este „rupt de realitate”, relatează Reuters.

Elon Musk, proprietarul X/TwitterFoto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Musk l-a criticat pe premierul australian Anthony Albanese după ce o instanță din Australia a ordonat companiei social media „X” să elimine de pe platforma sa o înregistrare video care a surprins atacul terorist ce a avut loc la Sydney săptămâna trecută, în timpul căruia un adolescent a înjunghiat un episcop și alte persoane prezente la slujbă.

Reprezentanții „X” au declarat anterior că înregistrarea video cu atacul a fost blocată deja pentru utilizatorii din Australia, dar comisarul Australiei pentru siguranță în mediul online a argumentat că filmarea ar trebui înlăturată cu totul de pe platformă deoarece arată imagini cu violență grafică.

„Prim-ministrul [australian] crede că are jurisdicție asupra întregului Pământ?”, a întrebat Musk pe „X”, referindu-se la Anthony Albanese.

Miliardarul sud-african, care a cumpărat platforma „X” (fosta Twitter) în octombrie 2022, a distribuit și o memă care sugerează că această rețea de socializare apără „libertatea de exprimare” și „adevărul”, în timp ce toate celelalte promovează „cenzura” și „propaganda”.

Într-o postare separată Musk a scris de asemenea că:

„Dacă ORICĂREI țări i se permite să cenzureze conținutul pentru TOATE țările, ceea ce cere 'Comisarul pentru siguranță online' al Australiei, atunci ce ar opri orice țară să controleze întregul internet?”.

Comisarul australian a amendat anul trecut „X” cu 394.000 de dolari pe motiv că a refuzat să coopereze cu o anchetă privind practicile care să descurajeze abuzarea copiilor. Compania lui Musk a contestat amenda în justiție.

Anthony Albanese spune că Australia nu se va lăsa intimidată de Musk

Premierul australian i-a răspuns marți lui Musk, afirmând că țara sa va face „ceea ce este necesar pentru a-l confrunta pe acest miliardar arogant care crede că este mai presus de lege, dar și mai presus de bunul-simț”.

„Ideea că cineva ar merge în instanță pentru dreptul de a distribui conținut violent pe o platformă arată cât de rupt de realitate este domnul Musk”, a declarat Albanese pentru televiziunea publică australiană ABC.

Agenția Reuters notează că unul dintre jurnaliștii săi din Australia a putut vedea pe „X” înregistrarea video cu atacul terorist, deși Musk afirmase într-o altă postare că platforma „a blocat conținutul în cauză pentru toate adresele IP din Australia”.

De asemenea, înregistrarea video a fost redistribuită de un senator australian asociat extremei drepte.

Alice Dawkins, directoarea executivă a Reset, un ONG care promovează practici sigure în mediul online, a declarat că afirmațiile lui Musk „sunt în linie cu abordarea haotică și neglijentă a companiei sale față de cele mai elementare considerații care, sub conducerea anterioară, erau luate în serios de platformă.