Poliția a arestat zeci de persoane la demonstrațiile pro-palestiniene de la Universitatea Yale din Connecticut și Universitatea New York din Manhattan, în timp ce protestele studențești față de războiul din Gaza continuă să tulbure campusurile americane, relatează The Guardian.

Protest la universitatea YaleFoto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

În campusul Universității Yale din New Haven, Connecticut, autoritățile au arestat cel puțin 47 de protestatari luni seară, a anunțat universitatea într-un comunicat. Cei arestați vor fi supuși măsurilor disciplinare.

Reprimarea protestelor a venit după ce Universitatea Columbia a anulat cursurile în persoană luni, ca răspuns la protestatarii care au instalat săptămâna trecută corturi în campusul său din New York.

Câteva sute de oameni au protestat în campusul universitar din Yale, cerând universității să se îndepărteze de producătorii de arme militare. Yale a spus că le-a cerut în repetate rânduri studenților să plece și i-a avertizat că ar putea fi confruntați cu măsuri disciplinare dacă nu o fac.

În New York, polițiștii s-au mutat într-o tabără de la Gould Plaza, lângă Universitatea din New York, la scurt timp după căderea nopții. Și acolo, sute de protestatari au sfidat avertismentele universității și au refuzat să elibereze piața.

Filmări publicate pe rețelele de socializare au arătat că poliția dă jos corturi în tabăra protestatarilor într-o scenă tensionată și uneori haotică. Unii ofițeri au aruncat corturile, iar alții s-au luptat cu demonstranții.

Un purtător de cuvânt al poliției din New York a declarat că arestările au fost făcute după ce universitatea a cerut poliției să pună în aplicare legea, dar numărul total de arestări nu a fost făcut public.

The Washington Square News, ziar al studenților, a relatat că NYPD a transmis printr-un anunț prin difuzor că studenții sunt arestați pentru „comportament dezordonat” și că protestatarii blocau traficul ilegal.

Forțele de aplicare a legii de la Yale și NYU au venit după câteva zile tensionate petrecute în campusuri din SUA.

Președintele Universității Columbia, Nemat Minouche Shafik, a chemat săptămâna trecută poliția din New York pentru a curăța o tabără de corturi de pe gazonul principal de studenți care cer retragerea universității de la companiile cu legături cu Israelul.

Peste 100 de studenți au fost arestați joi sub acuzația de încălcare, iar universitatea și Colegiul afiliat Barnard au suspendat zeci de studenți implicați în proteste.