Agenţia ONU însărcinată cu Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) în Fâşia Gaza are „probleme de neutralitate” politică, însă Israelul nu a prezentat încă „proba” faptului că unii dintre membrii agenţiei ONU au pretinse legături cu „organizaţii teroriste”, conchide un raport remis luni secretarului general al ONU Antonio Guterres, relatează News.ro și AFP.

Tabără de refugiaţi palestinieni a UNRWA în GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

UNRWA le este, în schimb, „de neînlocuit şi indispensabilă” palestinienilor, subliniază Grupul independent prezidat de fostul ministru francez de Externe Catherine Colonna, însărcinat de către Antonio Guterres cu o misiune de evaluare a „neutralităţii” acestei agenţii ONU.

„UNRWA rămâne crucială în a aduce un ajutor umanitar vital şi servicii sociale esenţiale, în domeniul sănătăţii şi educaţiei, refugiaţilor palestinieni din Fâşia Gaza, Iordania, Liban, Siria şi Cisiordania”, subliniază Grupul în acest raport foarte aşteptat de aproximativ 50 de pagini.

„UNRWA este de neînlocuit şi indispenabilă dezvoltării umane şi economice a palestinienilor. În plus, mulţi consideră că UNRWA este un colac de salvare umanitar”, scrie această misiune coordonată de către fosta şefă a diplomaţiei franceze.

„Însă, în pofida acestui cadru solid, probleme legate de neutralitate persistă”, relevă ea.

Este vorba despre „cazuri de angajaţi care-şi exprimă în mod public opiniile politice, despre cărţi şcolare cu conţinut problematic care provin din ţara gazdă şi care sunt folosite în anumite şcoli ale UNRWA, despre sindicalişti politizaţi care proferează ameninţări la adresa managementului UNRWA şi perturbează operaţiuni” umanitare, potrivit Grupului independent.

UNRWA - care are peste 30.000 de angajaţi în regiune - în Fâşia Gaza, Cisiordania, Liban, Iordania şi Siria - este acuzată de către Israel să foloseşte „peste 400 de terorişti” în Fâşia Gaza.

Iar 12 dintre angajaţii Agenţiei ONU sunt acuzaţi de către israelieni de faptul că au fost implicaţi în mod direct în atacul fără precedent de la 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, soldat cu 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Aceste acuzaţii au antrenat suspendarea finanării de către anumite ţări donatoare - unele reluate ulterior, potrivit AFP, citat de News.ro.