Apărarea civilă din Fâșia Gaza a declarat luni pentru AFP că a exhumat în ultimele trei zile aproximativ 200 de cadavre ale unor persoane ucise și îngropate de forțele israeliene în gropi comune din interiorul spitalului Nasser din Khan Younes.

Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israelieneFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Echipele noastre continuă să găsească cadavre în interiorul complexului medical Nasser, iar de sâmbătă au fost exhumate cadavrele a aproximativ 200 de martiri”, a declarat Mahmoud Bassal, un purtător de cuvânt al apărării civile.

Contactată de AFP, armata israeliană nu a avut nicio reacție imediată.

Mohammed al-Mughayer, un oficial al apărării civile din Fâșia Gaza, a declarat pentru AFP că un total de 283 de cadavre au fost găsite în gropile de la spitalul Nasser.

„Până în prezent, am găsit cadavrele îngropate a 283 de persoane, ucise cu sânge rece de armata israeliană de ocupație”, a mai declarat pentru AFP Ismail al-Thawabteh, șeful departamentului de comunicare al guvernului Hamas aflat la putere în Gaza.

Spitalele din Fâșia Gaza au fost puternic vizate în timpul operațiunii militare a armatei israeliene pe teritoriul palestinian, de la atacul ucigător asupra Israelului din 7 octombrie, comis de luptători Hamas din Gaza.

Ca răspuns la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o operațiune militară majoră împotriva Fâșiei Gaza, cu scopul declarat de a elimina Hamas.

Atacul mișcării palestiniene împotriva Israelului s-a soldat cu 1.170 de morți, în principal civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. De asemenea, aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice în Gaza și 129 se află încă acolo, dintre care 34 sunt considerate moarte de către armata israeliană.

Operațiunile militare israeliene din Fâșia Gaza din ultimele șase luni au făcut 34.151 de victime, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.