​Rusia şi China au reuşit să se dispenseze de dolarul american în schimburile lor comerciale bilaterale într-o proporţie de circa 90%, tranzacţiile fiind astfel decontate în monedele lor naţionale, a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenţiile EFE și Agerpres.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o intalnire cu presedintele Xi JinpingFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

„Am reuşit practic să ne dedolarizăm relaţiile comerciale bilaterale. În prezent, peste 90% din tranzacţiile reciproce se desfăşoară în monede naţionale”, a spus Lavrov în timpul unei reuniuni cu liderii regiunilor ruse, desfăşurată la Ministerul de Externe rus, potrivit agenţiei TASS.

Lavrov a subliniat că „relaţiile comerciale şi economice ruso-chineze se dezvoltă activ, în pofida încercărilor persistente ale Occidentului de a ne pune beţe în roate”.

Cooperarea între regiunile celor două ţări este „un factor important pentru consolidarea ansamblului multilateral al relaţiilor noastre”, iar, după ridicarea restricţiilor anti-COVID impuse de autorităţile chineze, „se observă o creştere bruscă a schimburilor comerciale între regiunile ruse şi provinciile chineze”, a mai afirmat șeful diplomației ruse.

El a anunţat cu acest prilej vizita preşedintelui chinez Xi Jinping şi a preşedintelui parlamentului chinez Zhao Leji în octombrie în Rusia pentru a participa la summitul BRICS, care va avea loc în oraşul Kazan.