Trei cetățeni germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a preda tehnologii care ar putea fi folosite în scopuri militare, au declarat luni procurorii germani, citați de Reuters.

Poliție GermaniaFoto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

Suspecții au fost identificați ca Herwig F. și Ina F, un cuplu căsătorit care conduce o companie în Dusseldorf, și Thomas R., pe care procurorii l-au descris drept agent al unui angajat al Ministerului Securității de Stat (MSS) din China.

Prin intermediul companiei lor, cuplul a încheiat un acord de cooperare cu o universitate germană. Printre îndatoririle lor se număra pregătirea unui studiu pentru un partener contractual chinez privind piesele de mașini care pot fi folosite pentru operarea unor motoare marine puternice, cum ar fi navele de luptă.

Partenerul contractual chinez a fost angajatul MSS de la care Thomas R. a primit comenzile sale, au adăugat procurorii.

De asemenea, suspecții au achiziționat un laser special din Germania în numele și cu bani de la MSS și l-au exportat în China fără autorizație, potrivit procurorilor.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost în China săptămâna trecută pentru a insista ca Beijingul să garanteze firmelor germane acces egal pe piață. Cu această ocazie, el a exprimat îngrijorarea Europei cu privire la politicile economice ale Beijingului și sprijinul acordat Rusiei.

Ambasada Chinei la Berlin nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii făcute de Reuters după arestarea celor trei persoane acuzate de spionaj în favoarea Chinei.