​Autoritățile au evacuat aproape 60.000 de persoane din locuințele lor din Guangdong, după ce ploile abundente care au căzut în ultimele zile au provocat inundații masive în cea mai populată provincie din China, Guangdong, relatează BBC.

Inundații în ChinaFoto: HU GUOLIN / AP / Profimedia

Până acum nu au fost raportate victime, dar 11 persoane sunt date dispărute.

Imaginile publicate de presa de stat prezintă zone mari inundate și salvatori care transportă oameni cu bărci de salvare în apă până la brâu.

Câteva râuri majore și-au depășit malurile, iar autoritățile monitorizează îndeaproape nivelul apei „periculos de ridicat”. Ele au avertizat că nivelul unui râu din nordul Guangdong ar putea luni atinge un vârf care nu a mai fost înregistrat în ultimii 100 de ani.

O mare parte din Guangdong face parte din delta joasă a râului Pearl, o bază de producție majoră în China și una dintre regiunile cele mai dens populate ale țării. Guangdong găzduiește aproximativ 127 de milioane de oameni.

Capitala provinciei, Guangzhou, precum și orașele mai mici Shaoguan și Heyuan au fost printre cele mai afectate.

În întreaga provincie, aproximativ 1,16 milioane de gospodării au rămas fără curent în weekend, dar electricitatea a fost restabilită în 80% dintre acestea până duminică seară.

Zborurile au fost anulate sau amânate pe Aeroportul Internațional Baiyun din capitala Guangzhou din cauza ploii continue, în timp ce școlile au fost închise în cel puțin trei orașe.

Zeci de case din provincie fie s-au prăbușit, fie au fost grav avariate, autoritățile estimând o pierdere economică directă de aproape 140,6 milioane de yuani (19,8 milioane de dolari).

Un utilizator Weibo a precizat că familia ei s-a grăbit să mute mobila de la primul etaj al casei lor înainte să lovească inundația. „Ploile abundente au inundat jumătate din primul etaj al casei”, a scris utilizatorul duminică seara. „Mă întreb dacă și al doilea etaj ar fi inundat peste noapte. Mă simt neajutorat”.

„A plouat ca o cascadă timp de o oră și jumătate pe autostradă, când am condus acasă aseară”, a spus un alt cetățean pe Weibo. „Nu vedeam deloc drumul.”

Autoritățile meteorologice din China au avertizat că ploile abundente vor continua în Guangdong și în zonele de coastă din vecinătatea Fujian cel puțin până marți.

În alte părți ale țării, inclusiv în Beijing, Tianjin și Heibei, sunt așteptate ploi „moderate până la abundente”.

În iulie anul trecut, capitala Chinei Beijing și provinciile înconjurătoare, cum ar fi Hebei, au fost inundate în urma unor ploi abundente, după ce o serie de taifunuri din Oceanul Pacific au lovit țara.

În acea săptămână, capitala chineză a cunoscut cele mai multe ploi din ultimii 140 de ani.