Regimul lui Kim Jong-un a lansat luni mai multe rachete balistice, care au căzut în mare, potrivit alertelor emise de guvernul japonez și de cel sud-coreean, citate de Reuters.

Rachetă testată de Coreea de Nord pe 3 aprilieFoto: Kim Jae-Hwan / Zuma Press / Profimedia

Primele informații furnizate de guvernul de la Tokyo au sugerat că rachetele au zburat aproximativ 300 de kilometri și au căzut în Marea Japoniei, în afara zonei economice exclusive japoneze.

Atât guvernul japonez, cât și armata sud-coreeană au spus că, potrivit primelor informații, rachetele lansate au fost balistice, radiodifuzorul japonez NTV precizând că a fost vorba despre rachete cu rază mică de acțiune.

Testul nord-coreean a avut loc într-un moment în care Coreea de Sud l-a primit, luni, pe șeful Comandamentului Spațial al SUA, generalul Stephen Whiting, pentru a discuta despre dezvoltarea de sateliți de recunoaștere ai Coreei de Nord și despre cooperarea militară în creștere între Phenian și Moscova.

Washingtonul crede că Phenianul se pregătește să lanseze un alt satelit de spionaj, după ce a reușit să pună pe orbită un satelit de recunoaștere în noiembrie.

Pe 3 aprilie, Phenianul a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică, cel mai recent pas în cadrul unui plan pe care liderul Kim Jong Un l-a descris ca având ca scop utilizarea combustibilului solid pentru a alimenta rachete de toate razele de acțiune.

Nordul a sfidat o interdicție a Consiliului de Securitate al ONU privind dezvoltarea rachetelor balistice, respingând rezoluțiile Consiliului ca fiind o încălcare a dreptului său suveran de a se apăra.