Beijingul a acuzat sâmbătă ţările din alianţa de apărare Australia-Marea Britanie-SUA, AUKUS, care intenţionează să echipeze Australia cu submarine cu propulsie nucleară, că îşi asumă riscul proliferării nucleare în Pacific, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

Wang YiFoto: STEPHEN SHAVER / UPI / Profimedia

În timpul unei vizite în Papua Noua Guinee, un aliat de lungă durată al Australiei, cu care China încearcă să dezvolte legături, ministrul chinez de externe Wang Yi a criticat proiectul submarinelor cu propulsie nucleară, care sunt echipate cu arme convenţionale, spunând că este „contrar” Tratatului din Pacificul de Sud care interzice armele nucleare în regiune.

Decizia „prezintă riscuri serioase de proliferare nucleară”, a declarat Wang Yi reporterilor după o întâlnire cu omologul său Justin Tkachenko.

În ultimii ani, China a încercat să contracareze treptat influenţa americană şi australiană în Pacificul de Sud.

Insulele din regiune sunt slab populate, dar sunt bogate în resurse naturale şi, mai presus de toate, sunt situate pe rute maritime geostrategice, dintre care unele ar putea fi vitale în cazul unei dispute militare cu Taiwanul.

Australia, Marea Britanie şi Statele Unite au indicat de asemenea, pe 9 aprilie, că „iau în considerare cooperarea” cu Japonia în cadrul AUKUS.

„Încercarea recentă de a include mai multe ţări într-o astfel de iniţiativă, care nu face decât să agraveze confruntarea dintre blocuri şi să provoace diviziuni, este total incompatibilă cu nevoile urgente ale ţărilor insulare”, a spus șeful diplomației chineze Wang Yi.