Emiratele Arabe Unite au anunțat vineri că au lansat o operațiune majoră de livrare de ajutoare umanitare la Khan Younès, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, care a fost epicentrul luptelor de luni de zile dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, potrivit AFP.

Locuitori ramasi in GazaFoto: Abed Khaled / AP / Profimedia

Într-un comunicat difuzat de agenția oficială de presă WAM, Emiratele au afirmat că sunt prima țară străină care aduce ajutoare în acest oraș, unde locuitorii au început să se întoarcă după retragerea trupelor israeliene la începutul lunii aprilie, după mai multe luni de lupte violente.

În cadrul unei vaste operațiuni umanitare, „o echipă de voluntari s-a deplasat la Khan Younès, unde a adus ajutoarele necesare familiilor palestiniene cu sprijinul Emiratelor Arabe Unite”, potrivit agenției.

„Emiratele Arabe Unite sunt prima țară care a ajuns în orașul Khan Younès (...) pentru a livra mii de pachete cu alimente, produse de bază, alimente și pâine”, a adăugat sursa citată.

De la retragerea armatei israeliene, mii de persoane strămutate se întorc treptat la casele lor în acest oraș devastat de război.

„Emiratele Arabe Unite încearcă să reabiliteze complexul medical Nasser din orașul Khan Younès în perioada următoare, astfel încât să își poată relua activitatea”, a precizat WAM, subliniind că „serviciile, echipamentele și personalul medical al spitalului au încetat să mai funcționeze” din cauza luptelor.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de un atac fără precedent al mișcării islamiste palestiniene Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre oficiale.

Ofensiva israeliană lansată ca represalii a provocat moartea a peste 34.000 de persoane în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din acest teritoriu condus de Hamas.