Israelul a atacat Iranul, au declarat surse americane pentru Reuters, iar presa de stat iraniană a anunțat vineri dimineața devreme că forțele sale au distrus trei drone. Agenția de știri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din orașul central Isfahan, dar că nu există pagube și că siturile nucleare din zonă nu au fost atinse. În vreme ce comunitatea internațională a făcut apel la detensionarea situației, surse citate de presa israeliană au explicat că atacul limitat a fost un mesaj transmis Teheranului.

Soldati israelieni, pregatiti pentru atacul asupra IranuluiFoto: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre conflictul Israel- Iran LIVE pe HotNews.ro:

00:44 Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat vineri preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului.

„Este vital ca acest conflict să nu scape de sub control şi de aceea facem apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere (...) Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu”, a afirmat Stoltenberg, vineri, la Bruxelles.

18:53 Turcia: O „flotilă a libertății” pentru Gaza este gata să pornească la drum

O „Flotilă a libertății” este gata să pornească spre Gaza din portul turcesc Tuzla (vest) pentru a sparge blocada și a aduce ajutor populației din enclava palestiniană, potrivit AFP.

Cel puțin trei nave care transportă 5.000 de tone de alimente, apă potabilă și ajutoare medicale așteaptă acordul autorităților turce pentru a pleca din acest port de la Marea Marmara, la sud de Istanbul, probabil săptămâna viitoare, au anunțat vineri organizatorii.

16:30 Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, potrivit Reuters.

O sursă din cadrul poliției a declarat pentru Reuters că bărbatul a fost văzut în jurul orei locale 11.00 intrând în consulat, având asupra sa ceea ce părea a fi o grenadă și o vestă explozivă.

Bărbatul a ieșit apoi din consulat și, după verificări ulterioare, s-a descoperit că nu avea asupra sa explozibili, a precizat o sursă din cadrul poliției.

15:21 Turcia avertizează asupra unui „conflict permanent”

Turcia a avertizat vineri împotriva riscului unui „conflict permanent” în urma exploziilor produse vineri în Iran.

„Devine din ce în ce mai clar că tensiunile provocate inițial de atacul ilegal al Israelului asupra ambasadei iraniene de la Damasc riscă să se transforme într-un conflict permanent”, a declarat Ministerul turc de Externe într-un comunicat, potrivit AFP.

„Facem apel la toate părțile să se abțină de la orice măsuri care ar putea duce la un conflict mai amplu”, a adăugat acesta.

15:00 Antony Blinken, secretarul de stat american, a refuzat să confirme dacă SUA au fost avertizate de planurile Israelului de a ataca Iranul în această dimineață, dar a declarat că Washingtonul nu a fost implicat „în nicio operațiune ofensivă”.

Blinken a reafirmat în același timp angajamentul G7 de a detensiona tensiunile din regiune. „G7 se concentrează, iar acest lucru se reflectă în declarația noastră și în conversația noastră, pe efortul de a reduce tensiunile, pentru a dezescalada de la orice potențial conflict”, a spus el.

„Ați văzut Israelul drept țintă a unui atac fără precedent, dar accentul nostru a fost, desigur, pe asigurarea faptului că Israelul se poate apăra în mod eficient, dar și pe dezescaladarea tensiunilor și evitarea conflictului. Aceasta rămâne preocuparea noastră”, a spus el.

14:55 „Agresiunea" Israelului asupra Iranului este o escaladare împotriva regiunii, a declarat vineri pentru Reuters un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri.

„Facem apel la extinderea angajamentului împotriva ocupației (israeliene), drept răspuns la războiul genocidar din Gaza și la escaladarea în regiune”, a declarat Abu Zuhri.

14:00 Oficialii SUA le-au spus vineri miniștrilor de externe din G7 că au primit informații „în ultimul moment” de la Israel despre o acțiune cu drone în Iran, a declarat ministrul italian de externe, potrivit Associated Press (AP).

Antonio Tajani a declarat că SUA a furnizat informațiile în cadrul unei sesiuni de vineri dimineață, care a fost modificată în ultimul moment pentru a aborda atacul atribuit Israelului.

13:30 Miniștrii de externe ai statelor G7 au declarat că vor continua să lucreze pentru a preveni escaladarea conflictului dintre Israel și Iran, după atacul atribuit Israelului de vineri dimineață.

„În lumina relatărilor privind loviturile din 19 aprilie, îndemnăm toate părțile să facă eforturi pentru a preveni o nouă escaladare. G7 va continua să lucreze în acest scop”, se arată într-o declarație emisă vineri de miniștri, la finalul unui summit de trei zile pe insula Capri.

12:30 China s-a pronunțat vineri împotriva oricărei escaladări a tensiunilor din Orientul Mijlociu după ce Iranul a fost ținta unui atac aerian atribuit Israelului.

„China se opune oricărui comportament care ar putea duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite, vineri, la Beijing.

12:15 Egiptul s-a declarat profund îngrijorat de escaladarea continuă dintre Israel și Iran, relatează Reuters.

Într-o declarație emisă vineri, Egiptul a avertizat cu privire la consecințele extinderii conflictului și a instabilității în regiune.

Atacurile directe între Israel și Iran „s-au terminat”

11:30 O sursă din serviciile de informații din Orientul Mijlociu a declarat pentru CNN că loviturile directe dintre Iran și Israel „s-au terminat”.

Sursa a spus că, din ce știe, nu se așteaptă ca Iranul să răspundă la lovituri - dar nu a oferit un motiv.

Oficialii guvernului iranian au încercat până acum să minimalizeze impactul atacului de vineri și chiar au anunțat că nu au planuri de represalii imediate.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu, iar Iranul nu a identificat sursa atacului.

11:20Mai multe surse au confirmat pentru Jerusalem Post că atacul asupra Iranului a lovit ținte ale forțelor aeriene iraniene de la Isfahan, aproape de situl nuclear al Republicii Islamice din aceeași zonă.

Mesajul a fost fără echivoc: „Am ales să nu vă lovim siturile nucleare de data aceasta, dar am fi putut face mai mult rău aici”, au declarat sursele pentru Jerusalem Post.

În același timp, prin faptul că nu a atacat situl nuclear propriu-zis de la Isfahan sau alte situri nucleare de la Natanz și Fordow, Israelul a semnalat Iranului că nu urmărește un război regional.

11:00 Oman, un mediator între Teheran și Occident, a condamnat ceea ce consideră a fi un „atac israelian” asupra Iranului.

Omanul „condamnă atacul israelian din această dimineață asupra orașului Isfahan, de asemenea, condamnă și denunță atacurile militare repetate ale Israelului în regiune”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al țării, publicat pe X, fostul Twitter.

10:15 Vineri dimineață, pe fondul informațiilor despre atacul israelian asupra Iranului, ministrul Securității Naționale, radicalul Itamar Ben Gvir, a postat un singur cuvânt în ebraică pe X, fostul Twitter, care poate fi tradus prin: „Jalnic”.

Teheranul semnalează că își dorește calmarea situației

09:55 Iranul nu are niciun plan de represalii imediate împotriva Israelului, a declarat vineri un oficial iranian de rang înalt pentru Reuters, la câteva ore după ce surse americane au declarat că Israelul a lansat un atac pe teritoriul iranian.

„Sursa externă a incidentului nu a fost confirmată. Nu a existatr niciun atac extern, iar discuția înclină mai degrabă spre infiltrare decât spre atac”, a declarat oficialul iranian sub rezerva anonimatului.

09:50 „Pagube materiale” au fost raportate în sudul Siriei în urma unui atac atribuit Israelului, a anunțat vineri presa de stat siriană SANA, citând o sursă militară.

„Astăzi, în jurul orei 2:55, inamicul israelian a lansat un atac cu rachete”, a relatat SANA.

Israelul a vizat „situri de apărare antiaeriană ale Siriei din regiunea sudică”. Agresiunea a provocat pagube materiale”, a raportat SANA.

Armata israeliană a declarat pentru CNN că nu comentează relatările din presa străină.

09:40 Agenția atomică a ONU a confirmat că nu există pagube la siturile nucleare iraniene după un presupus atac israelian cu drone în această dimineață.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „continuă să facă apel la o reținere extremă din partea tuturor și reiterează că instalațiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o țintă în conflictele militare”.

Organismul de supraveghere adaugă că monitorizează îndeaproape situația.

09:30 Un atac israelian cu rachetă a vizat poziții ale apărării antiaeriene în regiunea de sud a Siriei, a anunțat vineri presa de stat siriană, citând o sursă militară și confirmând relatările anterioare din zonă.

Un mesaj calculat al Israelului

09:25Un general american spune că atacul israelian a fost un mesaj calculat pentru Iran

Atacul asupra Iranului de vineri dimineață a fost probabil un răspuns la loviturile iraniene cu drone și rachete de sâmbăta trecută, dar și un mesaj de avertizare, a declarat pentru CNN un general-maior în retragere din armata americană.

De câteva zile, Israelul și-a cântărit răspunsul la atacurile fără precedent din partea Iranului, lansate după atacul israelian asupra complexului ambasadei sale din Siria.

„Israelul trebuie să-și mențină vigilența” în cazul în care Iranul decide să răspundă cu o altă demonstrație de forță, a declarat generalul-maior în retragere Mark MacCarley.

Prin faptul că a vizat provincia iraniană Isfahan - locul unde se află importante instalații nucleare - Israelul a avertizat probabil că ar putea copleși cu ușurință apărarea Iranului, a declarat MacCarley.

„Cred că a existat un proces de gândire foarte deliberat din partea cabinetului de război israelian”, a spus el. „Israelienii trebuiau să riposteze, dar, în același timp, în cadrul acestei represalii era un mesaj, și anume: Da, putem trece. Nu o mai faceți din nou. Dacă o faceți din nou, atunci se va dezlănțui iadul”, a speculat el.

09:15 Mini dronele doborâte de apărarea antiaeriană din Isfahan au fost pilotate de oameni „infiltrați în interiorul Iranului”, a declarat vineri un analist iranian la televiziunea de stat, scrie Reuters.

09:00 Un canal de știri iranian cu sediul la Londra a publicat imaginicare ar arăta presupusul atac israelian cu dronă asupra unei baze militare de lângă Isfahan.

În clipul postat de Iran International pe X, fostul Twitter, se pot auzi sirenele de raid aerian, în vreme ce sistemele antiariene iraniene trag asupra unei ținte. Înregistrarea video nu a putut fi verificată independent de agențiile de presă.

De ce este importantă localitatea Isfahan, aparenta țintă a atacului israelian

08:54 Isfahan găzduiește situri asociate cu programul nuclear iranian, inclusiv situl subteran de îmbogățire a uraniului Natanz.

Televiziunea de stat a spus că toate aceste facilități din zonă sunt „complet sigure”. Generalul Siavosh Mihandoost, un comandant al armatei locale, a declarat, de asemenea, pentru televiziunea de stat iraniană că incidentul nu a provocat „nicio pagubă” în jurul orașului Isfahan.

Programul nuclear al Iranului a avansat rapid pentru a produce uraniu îmbogățit la niveluri aproape de calitate militară de la prăbușirea acordului său atomic cu puterile mondiale.

Acordul s-a prăbușit după ce președintele de atunci, Donald Trump, a retras America din el, în 2018.

Iranul insistă că programul său are scopuri pașnice, dar statele occidentale și Agenția Internațională pentru Energie Atomică spun că Teheranul a operat un program secret militar până în 2003.

08:50 Natura aparent limitată a atacului, efectuat cu drone, fără rachete sau lovituri aeriene, și lipsa unei recunoașteri oficiale vor oferi probabil regimului iranian posibilitatea de a nega orice pagubă și de a renunța la amenințările sale de a ataca Israelul pentru a doua oară, permițând astfel posibilitatea detensionării situației, cel puțin pentru moment, scrie publicația Times of Israel, vineri dimineață.

08:45 Un grup de activiști sirieni a anunțat că o poziție a armatei a fost lovită în sudul țării vineri dimineață.

„Au avut loc lovituri asupra unei poziții radar a armatei siriene”, a declarat Rayan Maarouf, care conduce site-ul antiguvernamental Suwayda24, ce acoperă știrile din provincia Sweida, din sudul țării.

08:43Cele două mari aeroporturi din Teheran și-au reluat zborurile, anunță presa de stat, după o scurtă suspendare, în urma unor explozii care au fost auzite în orașul Isfahan din centrul Iranului.

„Zborurile de pe aeroporturile Imam Khomeini și Mehrabad au fost reluate”, informează agenția oficială de presă IRNA.

08:25 Un val de aversiune față de risc a cuprins vineri piețele financiare, iar investitorii s-au îndreptat spre activele tradiționale de refugiu, cum ar fi francul elvețian și yenul, după această nouă escaladare a conflictelor din Orientul Mijlociu.

Inițial, piețele au reacționat brusc la știrea că Israelul a atacat Iranul, fiind declanșate vânzări masive a activelor de risc, lucru ce a dus la creșterea prețurilor petrolului și aurului și a declanșat achiziții de titluri de stat americane și monedelor sigure.

Investitorii au revenit ulterior asupra unor astfel de mișcări de pe piețele financiare deoarece au apărut puține detalii despre atac, iar un oficial iranian a declarat pentru că nu a avut loc nicio lovitură cu rachete. (Reuters)

Televiziunea de stat iraniană spune că e liniște în Isfahan

08:11 Televiziunea de stat iraniană Mehr a transmis din Isfahan dimineață, pentru a sublinia că „în oraș este calm și siguranță deplină, oamenii își continuă viața normală”. „În urmă cu 1-2 ore, s-au auzit sunete pe cer. Înțelegem că mai multe mici drone aeriene au trecut pe cer, au fost doborâte", a spus corespondentul Mehr din Isfahan.

07:58Un zbor de la Dubai la Teheran s-a întors înapoi în Emiratele Arabe Unite, vineri dimineață, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis.

Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că toate zborurile din Dubai către Iran au fost anulate, adăugând că „siguranța pasagerilor și a echipajului nostru este prioritatea noastră".

07:53 Nu au fost provocate pagube în atacul din timpul nopții, a declarat vineri un comandant de rang înalt al armatei iraniene, Siavosh Mihandoust, potrivit televiziunii de stat. Comandantul iranian a afirmat că zgomotele auzite peste noapte la Isfahan s-a datorat sistemelor de apărare aeriană care au vizat un „obiect suspect”. (Reuters)

Statele Unite au fost notificate de Israel înainte de lovituri

07:26 Israelul a anunţat SUA de joi că va riposta împotriva Iranului în zilele următoare, a declarat un oficial american, citat de CNN. Acesta spune că SUA nu au fost de acord. „Nu am aprobat un eventual atac ca răspuns”, a spus oficialul.

Israelul a desfăşurat o lovitură în Iran, a declarat pentru CNN un oficial american. Atacul a venit la doar câteva ore după ce ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat, într-un interviu pentru CNN, că dacă Israelul intreprinde alte acţiuni militare împotriva sa ”răspunsul va fi imediat și de nivel maxim”

07:18 Agenția iraniană de știri Mehr confirmă că mai multe explozii a fost auzite în provincia Isfahan în primele ore ale zilei de vineri. „Exploziile s-au auzit în regiunile de nord și de est ale Isfahanului, iar localnicii cred că ele se datorează sistemelor de apărare aeriană. Până în prezent, nu există pagube. O sursă informată a declarat că sunetul exploziei a fost cauzat de distrugerea a trei drone deasupra Isfahan.”

06:57 Trei oficiali iranieni au confirmat pentru New York Times că atacul a lovit o bază aeriană militară din apropierea orașului Isfahan, în centrul Iranului, vineri dimineața, dar nu au spus care țară a lansat atacul.

06:42 Oficialii iranieni au spus că nimic neobișnuit nu s-a întâmplat pe cerul deasupra Isfahanului și că știrile despre vreo lovitură israeliană în Iran nu sunt altceva decât propagandă media israeliană și americană. Ei au negat, de asemenea, că Consiliul Suprem de Securitate Națională ar fi convocat o ședință de urgență. Televiziunea de stat a spus că nimic nu este în neregulă în oraș și că orice raport contrar este fals.

06:40 Alte atacuri au vizat regiunea Soueida din sudul Siriei în zorii zilei de vineri, a declarat pentru AFP surse locale siriene. „Au fost lovituri asupra poziţiei unui radar al armatei siriene în vestul provinciei Soueida", a declarat Rayan Maarouf, fără a indica originea atacurilor. Surse ale opoziției siriene spun că locul atacului este controlat de milițiile iraniene din sudul Siriei.

Explozii în apropierea unei baze din Isfahan, iranienii spun că au doborât câteva drone

06:210Televiziunea de stat iraniană a declarat că trei drone au fost observate pe cerul deasupra Isfahanului. Sistemul de apărare aeriană a devenit activ și a distrus aceste drone pe cer”.

06:18Televiziunea iraniană: Nu au fost avariate centralele nucleare.

06:00Agenția de presă semi-oficială a Iranului Fars a confirmat exploziile din apropierea aeroportului din orașul Isfahan și că o bază militară și-a activat apărarea antiaeriană. Încă nu a existat niciun răspuns oficial iranian. Isfahan este considerat un oraș important din punct de vedere strategic și unul care găzduiește mai multe situri militare și baze militare. Orașul Natanz din apropiere conține unul dintre centrele de îmbogățire nucleară ale Iranului.

Zborurile comerciale au început să-și devieze rutele vineri dimineață devreme peste vestul Iranului fără explicații, deoarece o agenție de știri semioficială din Republica Islamică a susținut că s-au auzit „explozii” peste orașul Isfahan.

Transportatorii cu sediul în Dubai Emirates și FlyDubai au început să devieze în jurul vestului Iranului în jurul orei 4:30 AM, ora locală. Nu au oferit nicio explicație, deși avertismentele locale adresate aviatorilor sugerau că spațiul aerian ar fi fost închis.