Argentina a cerut NATO să devină unul dintre „partenerii globali” de securitate ai Alianței, a anunțat joi ministrul argentinian al apărării Luis Petri, citat de Reuters.

Presedintele argentinian Javier Milei la o parada militaraFoto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Solicitarea vine după ce guvernul argentinian a anunțat marți că va cumpăra de la Danemarca 24 de avioane americane F-16, după ce cele două părți au obținut aprobarea Washingtonului în acest sens.

Petri a scris joi pe platforma social media „X”, fosta rețea Twitter, că s-a întâlnit cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, și i-a înmânat o scrisoare în care Argentina își exprimă interesul de a deveni un partener al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit NATO, partenerii săi globali sunt țări care cooperează constant cu Alianța pe subiecte precum împărtășirea de informații sau organizarea și participarea la exerciții militare.

Printre actualii parteneri globali ai NATO se numără Australia, Columbia, Irak, Japonia, Mongolia, Noua Zeelandă, Pakistan și Coreea de Sud. Aceste țări nu pot deveni membre ale Alianței datorită Articolului 10 al Tratatului său fondator, care stipulează că doar state europene se pot alătura NATO.

Canada și Islanda, la fel ca Statele Unite, se numără în schimb printre membrii fondatori ai NATO, în timp ce Turcia a fost considerată ca făcând parte din Europa când a fost primită în Alianță în 1952.

Solicitarea transmisă acum de Buenos Aires vine după ce guvernul noului președinte Javier Milei a anunțat la sfârșitul anului trecut că a retras cererea ca Argentina să fie primită în BRICS, organizația informală a țărilor cu economii emergente (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

Cunoscut pentru simpatiile sale pro-SUA, Milei a amenințat și cu ruperea relațiilor cu Rusia, dar și a celor cu China.